nieuws

Greenyard wil Dole overnemen

Buitenland 2544

Greenyard wil Dole overnemen

SINT-KATELIJNE-WAVER – De grote Belgische fruithandelaar Greenyard is in vergevorderde onderhandelingen om de Amerikaanse branchegenoot Dole over te nemen.

Dat zegt het Belgische bedrijf dinsdag in reactie op geruchten in de markt. Het is echter nog niet zeker of een overeenkomst wordt bereikt, waarschuwen de Belgen. Dole zou ruim 2,5 miljard dollar (€2,1 miljard) moeten opbrengen, wisten ingewijden maandag aan persbureau Reuters te melden.

Greenyard leverancier van AH

Beide fruitbedrijven zijn ook in Nederland actief. Het in Brussel aan de beurs genoteerde Greenyard is een belangrijke leverancier van Albert Heijn en Delhaize. Dole, met een omzet van 4,5 miljard dollar,  is vooral bekend van zijn bananen en ananassen en is op verschillende punten complementair aan Greenyard. Dole is vooral actief in Noord- en Zuid-Amerika. Greenyard, met €4 miljard omzet, juist in Europa.

Dole keek ook naar beursgang

Dole is grotendeels in handen van de 94-jarige miljardair David Murdock die het bedrijf in 2013  van de beurs haalde. April dit jaar werd bekend dat hij wellicht de omgekeerde weg wilde bewandelen en keek naar een beursgang om zijn belang in het bedrijf te gelde te maken. Het bod van de Belgen zou echter zijn voorkeur hebben.

Beslissend stadium

De overnamegesprekken van Greenyard en Dole zouden volgens de Belgische krant De Standaard in een beslissend stadium zijn.  Als de Belgische topman Hein Deprez de overname rond krijgt, creëert hij het grootste groente- en fruitbedrijf ter wereld met €8 miljard omzet en zo’n 35.000 werknemers. Het bod van de Belgen zou het bod van verschillende durfkapitaalgroepen overtreffen.

Ook Nederlandse overnames

Greenyard was ook al eens op het overnamepad in Nederland. In 2016 nam het de Nederlandse fabrikant van champignons in blik en glas Lutèce over.

Reageer op dit artikel