nieuws

Deventer gooit deur dicht voor supermarkt Kaufland

Buitenland 4341

Deventer gooit deur dicht voor supermarkt Kaufland
(c) Wikimedia Commons

DEVENTER – Deventer heeft Kaufland geweigerd een vestiging binnen de gemeente te openen. Het zusterbedrijf van Lidl wilde naar Nederland komen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Deventer in De Stentor.  ‘Het gaat hier in hoofdzaak om een megagrote supermarkt die naar verwachting alle andere supermarkten in Deventer heel veel omzet zou ontnemen’, zegt Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente in de krant. De komst van Kaufland in combinatie met bouwmarkt/woonwinkel Poco zou 300 banen opleveren. ‘En het komt ons ook nogal overdreven fors voor. Daar staat bovendien tegenover dat er ook flink wat arbeidsplaatsen bij de huidige supermarkten en andere winkels in bestaande winkelcentra verloren zouden gaan.’

Kaufland heeft moeite om te groeien

Kaufland is onderdeel van de Lidl&Schwarz Gruppe. Daarbinnen heeft Kaufland moeite om te groeien. Met name in Duitsland stagneert de omzet. In het boekjaar 2016/2017 dat loopt tot en met februari van dit jaar laat Kaufland in Duitsland slechts 0,7 procent omzetgroei zien naar 13,6 miljard euro. Ter vergelijk als het gaat om slagkracht:  Albert Heijn boekte in 2016 een omzet van 13 miljard euro (incl. Gall & Gall & Etos).

Kaufland koopt in samen met Superunie

Saillant is dat Kaufland op europees niveau via EMD inkoopt samen met Superunie. Het gaat daarbij overigens om de inkoop van de Oost-europese winkels van Kaufland in Tsjechië, Slowakije, Polen, Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Dat deel van het concern wordt gezien als de omzetmotor. Lidl&Schwarz koos er al heel vroeg in zijn bestaan voor om de grotere winkels Kaufland te noemen. Het gaat dan om winkels van 2.500 m2 tot 14.400 m2 .  Volgens de Distrifood Retailplanner Europe heeft de keten 1277 vestigingen. In Duitsland gaat het om 650 filialen, aldus Kaufland. Gemiddeld heeft een Kaufland 50.000 artikelen waaronder veel vers-afdelingen.

Reageer op dit artikel