nieuws

Top Metro onder vuur voor ‘marktmanipulatie’

Buitenland 1984

Top Metro onder vuur voor ‘marktmanipulatie’

DÜSSELDORF – De Duitse justitie onderzoekt de betrokkenheid van de top van het oude Metro-concern bij marktmanipulatie rond de opsplitsing van het concern eerder dit jaar. Onder de verdachten bevinden zich topman Olaf Koch en de Nederlanders Pieter Boone en Pieter Haas.

Justitie onderzoekt op basis van een klacht van het financieel toezichthouder Bafin de vraag of de top van Metro de beslissing over de opsplitsing van het concern in twee beursgenoteerde aparte bedrijven te laat naar buiten heeft gebracht. Metro werd toen opgesplitst in een tak die bestaat uit de groothandels en de supermarkten en een bedrijf met alle elektronicaketens. Het gaat bij de klacht om een beursbericht van 30 maart 2016 waarin Metro aankondigde de opsplitsing te gaan onderzoeken.

Handel met voorkennis

Zowel Metro als Ceconomy, de twee rechtsopvolgers van Metro, ontkennen de aanklacht. ‘Bij de opsplitsing van de Metro Group in twee zelfstandige bedrijven is altijd in overeenstemming met de wettelijke regels gehandeld’, zegt een woordvoerder van Ceconomy tegen het persbureau Reuters. Daarnaast kijkt justitie in Duitsland ook nog naar beschuldiging van handel met voorkennis door vier personen, waaronder commissaris Jürgen Steinemann en Pieter Boone. Ook deze beschuldigingen worden door de bedrijven van de hand gewezen.

Inval op hoofdkantoor van Metro

De zaak kwam begin deze maand aan het rollen toen justitie binnenviel op het hoofdkantoor van de Metro AG. Dat leek in eerste instantie om de handel met voorkennis te draaien. Later werd duidelijk dat de aanklacht betrekking had op de hele oude top van het bedrijf. Alle genoemde managers zijn nog in dienst bij Metro of Ceconomy. In Nederland is Metro actief met de groothandels van Makro. Ceconomy is de eigenaar van Media Markt en Saturn.

Reageer op dit artikel