nieuws

Marks & Spencer versnelt winkelsluitingen

Buitenland 2175

Marks & Spencer versnelt winkelsluitingen
Foto: Roel Dijkstra

LONDEN – Het Britse winkelbedrijf Marks & Spencer (M&S) gaat zijn plannen voor winkelsluitingen versneld uitvoeren.

Het bedrijf doet dat na een daling van de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar. Verder werd bekend dat de financieel directeur opstapt.

Winst zakte met ruim 5 procent

De aangepaste winst voor belastingen zakte in de periode tot eind september met ruim 5 procent tot 219 miljoen pond (248 miljoen euro). M&S kondigde een jaar geleden aan dertig kledingwinkels in Groot-Brittannië te sluiten en andere vestigingen af te slanken of te verplaatsen omdat consumenten steeds meer online winkelen. Eind oktober sloot M&S nog zijn twee winkels in Nederland, in Amsterdam en Den Haag. Ook schroeft het bedrijf het tempo voor openingen van nieuwe voedselwinkels terug.

Financieel directeur vertrekt

M&S meldde daarnaast dat financieel directeur Helen Weir terugtreedt om elders nieuwe mogelijkheden na te jagen. Zij kwam in 2014 bij het bedrijf werken. Weir blijft bij M&S werken totdat een opvolger is gevonden.

Terugkeer Marks & Spencer in Nederland

Marks & Spencer keerde in 2013 terug in Nederland. Het Britse warenhuisconcern opende dat jaar in april de winkel aan de Kalverstraat. De vestiging in Den Haag werd daarna geopend. Tot 2001 was Marks & Spencer ook te vinden in de Amsterdamse Kalverstraat, de Meir in Antwerpen en in Den Haag. Datzelfde jaar besloot M&S echter om zijn werkzaamheden in continentaal West-Europa te staken.

Ook weg uit tankstations

De producten van M&S waren ook enige tijd te koop in pompwinkels van BP. September 2015 werd echter duidelijk dat de producten zouden verdwijnen uit de winkels van de tankstations. Vanaf eind 2013 werden bij zes benzinepompen winkels geopend, waarin producten van het Britse bedrijf werden aangeboden. Het ging om een proef, maar die mislukte.

Reageer op dit artikel