nieuws

Amazon vangt bot bij Franse ketens

Buitenland 1992

Amazon vangt bot bij Franse ketens
Foto: Shutterstock

PARIJS – Amazon heeft onverrichter zake verschillende Franse supermarktketens benaderd voor een samenwerking na eerder al bot te hebben gevangen bij Carrefour.

Nadat eerder het gerucht gonsde dat Amazon het Franse Carrefour zou willen overnemen, berichtte de Franse krant Le Monde dinsdag over andere overnameplannen van de e-commercegigant. Zo zou Casino zijn benaderd voor een overname van Monoprix, maar hebben geweigerd. Ook Intermarché en Système U zouden de e-commercegigant de deur hebben gewezen.

Vijftien Amazon Go-winkels

De e-commercereus zou volgens Le Monde in twee jaar 15 Amazon Go winkels willen openen in de regio Parijs. Dit winkelconcept wordt op dit moment getest in het Amerikaanse Seattle.

‘Amazon wil ons opeten

Volgens een anonieme bron zou Amazon van de inkoopkracht van een supermarktketens willen profiteren. Inkoopkracht die het bedrijf – ondanks de recente overname van Whole Foods –  nu nog zelf mist. Volgens hem zitten daar alleen maar voordelen aan voor de internetreus en niet voor de Franse ketens . ‘ Amazon is onze vriend niet: ze willen ons opeten, en wij gaan de deur niet voor hen opzetten en hen het menu voorschotelen’, citeert Gondola uit het artikel in Le Monde.

Britse markt

Amazon zou niet alleen in Frankrijk maar ook in Groot-Brittannië op zoek zijn naar een partner. Daar zou het Morrisons, de nummer vier op de Britse markt, hebben benaderd. Ook die keten toonde geen animo om met de internetretailer in zee te gaan.

Whole Foods

In de VS richt het bedrijf zich al langer op food met Amazon Fresh. Met de recente overname van Whole Foods gooide de internetgigant de knuppel in het hoenderhok. Die overname zorgde onder meer voor een koersdaling van het aandeel Ahold Delhaize dat met verschillende formules actief is in de VS.

Reageer op dit artikel