nieuws

‘Carrefour in trek door geruchten Amazon’

Buitenland 2268

‘Carrefour in trek door geruchten Amazon’

PARIJS – Geruchten over een mogelijke overname van Carrefour door webwinkelreus Amazon prikkelen dinsdag de fantasie van beleggers. Zij zetten het aandeel ruim 2 procent hoger, waarmee het de sterkste stijger was bij de hoofdfondsen op de Parijse effectenbeurs.

Volgens het zakenblad Valeurs Actuelles wordt op de financiële markten al sinds de zomer gefluisterd dat Amazon naar een overname van Carrefour kijkt als mogelijkheid om vaster voet aan de grond te krijgen in Europa, meldt het ANP. Zo’n stap zou volgens kenners die het tijdschrift bevraagd heeft, zeker niet onlogisch zijn.

In eigen land Whole Foods

Amazon baarde eerder al opzien door in eigen land de winkelketen Whole Foods in te lijven en direct de prijzen van veel producten fiks te verlagen. Dat zorgde voor veel deining in de Amerikaanse detailhandel, die toch al gebukt ging onder zware concurrentie. Ahold Delhaize haalt het leeuwendeel van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Stenen winkels goed voor 90 procent winkelverkopen

Internetgiganten als Amazon en Google staan in de gunst van beleggers en beschikken over diepe zakken, in tegenstelling tot veel traditionele winkelbedrijven die het met schamele marges moeten stellen. Stenen winkels zijn wereldwijd evenwel nog altijd goed voor 90 procent van de totale winkelverkopen. Wanneer alleen naar voedingsmiddelen wordt gekeken is dat zelfs meer dan 95 procent.

Welkome uitbreiding distributienetwerk

Het kan volgens analisten dan ook niet verbazen dat grote onlineverkopers aan overnames denken. Daarbij speelt overigens meer dan alleen het enorme omzetpotentieel een rol. Fysieke winkels vormen ook een welkome uitbreiding van hun distributienetwerk.

Reageer op dit artikel