nieuws

Oprichter van retailgigant Costco (74) overleden

Buitenland 1156

Oprichter van retailgigant Costco (74) overleden

ISSAQUAH – De Amerikaanse retailpionier Jeff Brotman is deze week op 74-jarige leeftijd overleden. Hij is de oprichter van de warehouseclub Costco, dat één van de grootste retailers ter wereld is.

Costco is een formule waar je lid van moet worden en dan tegen lage prijzen kunt kopen. Vooral in de Verenigde Staten is deze vorm van winkelen erg populiar. Walmart heeft met Sam’s Club een soortgelijke formule. Costco, met oprichter Jeff Brotman, geldt echter als de meest succesvolle onderneming volgens dit retailmodel.

Afgelopen maandag zat hij nog aan bij diner

Het overlijden van Brotman op 74-jarige leeftijd werd door Costco zelf naar buiten gebracht. De oorzaak van zijn dood is daarbij niet genoemd. Afgelopen maandag zat Brotman nog aan bij een diner voor managers van de vestigingen van Costco in de omgeving van Seattle. Costco heeft zijn hoofdkwartier in het nabijgelegen Issaquah.

Na Walmart de tweede grootste retailer

De eerste vestiging van Costco opende de deuren in 1983 en bouwde het systeem van de zelfbedieningsgroothandel voor het mkb uit naar consumenten. De onderneming die door Brotman samen met een partner is opgezet werd beroemd vanwege zijn extreem lage prijzen voor producten in bulk in kale winkels met veel trouwe klanten die betaalden om te mogen winkelen. Vorig jaar zette de onderneming 120 miljard dollar om, waarmee het na Walmart de tweede grootste retailer ter wereld was.

Andere retailers waren vrekken

Brotman kwam zelf niet vaak in het nieuws en specialiseerde zich vooral in het vinden van nieuwe vestigingslocaties voor Costco. De keten heeft inmiddels wereldwijd 736 winkels. Costco verwierf in de VS faam vanwege de hoge salarissen voor personeel, waarbij Brotman en zijn partners andere retailers er publiekelijk van beschuldigden vrekken te zijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Brotman was de zoon van emigranten uit Roemenië en werd op 27 september 1942 geboren in Tacoma in de staat Washington.

Actief binnen de democratische partij

Brotman laat een vrouw, twee kinderen en twee kleinkinderen achter. Hij gold als een actieve fondsenwerver voor de democratische partij en schonk grote bedragen aan onder meer de Universiteit van Washington en het Seattle Art Museum.

Reageer op dit artikel