nieuws

Lotus haalt koekjes uit schap om fipronil

Buitenland 2569

Lotus haalt koekjes uit schap om fipronil
Lotus

BRUSSEL – Meerdere supermarktketens in België halen koekjes van producent Lotus Bakeries uit de schappen omdat er mogelijk fipronil inzit.

Lotus Bakeries heeft opdracht gegeven een zevental soorten koekjes uit de schappen te halen bij Belgische supermarkten omdat ze mogelijk fipronil bevatten. De ketens Delhaize, Colruyt en Lidl bevestigen de maatregel tegen VTM Nieuws. De Belgische keuringsdienst FAVV had daar overigens niet om gevraagd. Het gaat onder meer om zebrakoekjes, madeleinekoekjes en frangipanewafeltjes. ‘Het gaat voor alle duidelijkheid om een voorzorgsmaatregel’, zegt Isabelle Colbrant van Lidl in het Nieuwsblad.

Wel of geen fipronil

Of en in welke hoeveelheden het luizenbestrijdingsmiddel voor kippen daadwerkelijk in de producten van Lotus zit, moet nog blijken uit testen. Omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid zou zijn, komt er vooralsnog geen terugroepactie voor consumenten. Lotus maakt veel producten onder eigen label, private labels en is ook eigenaar van Peijnenburg

Al eerder terugroepactie in Frankrijk

Zaterdag werd bekend dat in Frankrijk op beperkte schaal wafeltjes van Lotus Bakeries uit schappen werden gehaald. Toen werd de naam van de fabrikant nog niet gemeld. Het Franse ministerie van Landbouw had die op een lijst gezet van producten met sporen van fipronil maar geen andere keuringsdiensten ingelicht. De Belgische keuringsdienst verbaast zich daarover, net zoals over het eerdere Nederlandse zwijgen. Lotus Bakeries heeft zelf niet gereageerd op het uit de markt halen van de koekjes.

Reageer op dit artikel