nieuws

Licht op groen voor overname Whole Foods

Buitenland 1371

Licht op groen voor overname Whole Foods
Foto: Shutterstock

AUSTIN – De overname van Whole Foods Market door e-commercegigant Amazon komt steeds dichterbij. De aandeelhouders van de alternatieve supermarktketen zetten het licht woensdag op groen en later op de dag werd duidelijk dat de Amerikaanse kartelwaakhond FTC toestemming geeft.

Daarmee zijn twee belangrijke hindernissen uit de weg geruimd voor de overname ter waarde van 13,7 miljard dollar zoals die in juni werd aangekondigd. Het wordt de grootste overname ooit in de geschiedenis van Amazon en de grootste online retailer ter wereld wordt daarmee in ieder geval in Noord-Amerika in één klap een belangrijke speler in de winkelstraten.

Overname voor einde van het jaar afgerond

Whole Foods heeft ruim 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. Er werken circa 87.000 mensen en de keten is goed voor een jaaromzet van 16 miljard dollar. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Austin. Analisten gaan er nu vanuit dat de overname door Amazon nog voor het einde van het lopende kalenderjaar kan worden afgerond.

Amazon versterkt zijn positie in food aanzienlijk

Voor Amazon betekent de overname een stevige impuls voor de foodomzet. Ondanks een groot aantal projecten, met Amazon Fresh als belangrijkste voorbeeld, was Amazon op dit gebied slechts een bescheiden speler. De overname zorgt ervoor dat Amazon kan profiteren van het assortiment en de marktkennis van Whole Foods, dat op zijn beurt de knowhow van de grootste e-commerce-onderneming ter wereld kan inzetten.

Beide bedrijven werken aan gemakswinkels

Onder de naam Amazon Go experimenteert Amazon bovendien met een gemaksformule waarbij geen kassa’s meer aanwezig zijn en afrekenen volautomatisch gebeurt. Whole Foods bouwt onder de naam 365 by Whole Foods een keten van goedkopere gemakswinkels op.

Reageer op dit artikel