nieuws

‘Helft medewerkers Belgische AH ziek’

Buitenland 5593

‘Helft medewerkers Belgische AH ziek’

ANTWERPEN – De helft van de medewerkers van de nog steeds niet verkochte AH aan de Antwerpse Groenplaats zit ziek thuis vanwege onzekerheid over hun toekomst.

De medewerkers zouden ziek zijn door de lang aanhoudende onzekerheid over de verkoop van het AH-filiaal. Dat zegt secretaris Erik Dirkx van vakbond BBTK in de Gazet van Antwerpen. ‘De mensen daar worden stilaan wanhopig en zijn boos’, verklaart hij. ‘Voor de vakantie zei de nationale directie een doorbraak te verwachten voor de zomer. Sindsdien volgde er niets meer. Het wordt dus al minstens september.’ Door die onzekerheid wordt het volgens hem steeds zwaarder voor het personeel. ‘Van de zowat zestig vaste mensen is er al een tiental vertrokken. Van de resterende vijftig is tegenwoordig de helft ziek. Het wordt dus met de dag moeilijker om de mensen daar te motiveren.’

Verkopen om fusie

Het lukt AH maar niet om een koper te vinden voor de winkel. De vestiging aan de Antwerpse Groenplaats is een van de acht AH’s die van de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) moest worden verkocht in verband met de fusie van AH en Delhaize. Daarnaast moesten er vijf vestigingen van Delhaize worden afgestoten. Inmiddels is dat voor 11 van de 13 winkels gelukt. Twee winkels raken echter niet verkocht, naast het Antwerpse filiaal zou dat een AH-filiaal aan de Overpoortstraat in Gent zijn.

 Hoge huur struikelblok

Dat AH moeite heeft een koper te vinden, zou volgens Dirkx komen door de hoge huur die AH op de Groenplaats moet betalen en door het langlopende huurcontract. Bovendien moet een nieuwe winkel de medewerkers tegen dezelfde voorwaarden overnemen. ‘Daardoor moet er sowieso een supermarkt komen, al zouden omwonenden dat liever niet zien.’

Geen commentaar AH

Het hoofdkwartier van Albert Heijn in Zaandam houdt zich volgens de Gazet van Antwerpen op de vlakte. ‘De afsplitsing van een aantal zaken in België is nog niet afgerond. Daarom kunnen wij daar nog niets over zeggen.’

Fusie stagneert in België

De Belgische website Gondola schrijft op gezag van de Belgische krant De Standaard dat  de winkel aan de Groenplaats nog het enige struikelblok waardoor de fusie van Ahold en Delhaize in België nog niet effectief is. Het fusiebedrijf zou volgens de krant  staan te popelen om in te grijpen bij het matig presterende Delhaize. De Standaard suggereert dat mogelijk een andere manier kan worden gevonden om de fusie ook in België gestalte te geven. ‘In theorie kan Ahold Delhaize een wijziging van de fusievoorwaarden vragen aan de BMA en alternatieven suggereren.’

Reageer op dit artikel