nieuws

Coop Zwitserland verkoopt cannabis-sigaret

Buitenland 5015

Coop Zwitserland verkoopt cannabis-sigaret
Website Heimat

ZÜRICH – Coop in Zwitserland verkoopt sinds kort als eerste supermarktketen sigaretten die hennep/cannabis bevatten. De vraag naar de sigaretten is groot.

De sigaretten zijn afkomstig van de Zwitserse fabrikant Heimat. Die combineert in de sigaretten tabak met cannabis die een laag percentage THC bevat. De cannabis-sigaretten bevatten minder dan 1 procent van de werkzame stof tétrahydrocannabinol THC en veroorzaken daardoor geen high. Dit meldt de website Thenews.coop.

Cannabis-sigaret is legaal

De sigaretten van Heimat zijn naar eigen zeggen de eerste cannabis bevattende sigaretten die legaal in een supermarkt worden verkocht. Ze kosten 20 Zwitserse Frank, circa €17,80 per pakje. Dat is ruim twee keer zo duur als normale sigaretten in Zwitserland kosten. Sinds de sigaretten op 24 juli in des schappen verschenen is de vraag groot.

Niet meenemen naar buitenland

Zwitserland legaliseerde in 2011 cannabis die minder dan 1 procent THC bevat. Dat is ruim boven de limiet van 0,2 procent die de meeste Europese landen hanteren. De keten waarschuwt kopers dan ook de sigaretten niet mee te nemen naar het buitenland.

Zwitserse tabak en hennep

De sigaretten worden gemaakt met Zwitserse tabak. De hennep wordt deels nog uit het buitenland gehaald. Heimat is aan het onderzoeken of er meer hennep in Zwitserland kan worden geteeld. Volgens de fabrikant is het een ‘harmonieuze mix’ van tabak en hennep.

Andere hennep-producten

De vraag, ook naar andere producten die van hennep worden gemaakt, is groot bij Coop. Producten als Ice Tea van hennep, hennepolie en hennep-spread zijn populair. ‘Er is  vraag naar vanwege hun unieke geur en smaak. Daarom zijn we ook de sigaretten gaan aanbieden’, aldus een woordvoerder van Coop.’

Niet de eerste

De claim van de Zwitsers fabrikant Heimat, dat ze de eerste ter wereld zijn die legaal cannabis-sigaretten levert, wordt weerlegd op website cnnbs.nl. In de VS zouden er onder de merknaam Cranfords Cannabis Cigarettes al eerder dit jaar cannabis-sigaretten op de markt zijn gebracht.

Reageer op dit artikel