nieuws

Amazon koopt voor miljarden Whole Foods

Buitenland 3448

Amazon koopt voor miljarden Whole Foods

SEATTLE – De Amerikaanse online gigant Amazon heeft een enorme slag geslagen in de winkelstraten. De onderneming koopt voor 13,7 miljard dollar de alternatieve supermarktketen Whole Foods Market.

Daarmee wordt Amazon in één klap een serieuze speler op het gebied van de verkoop van levensmiddelen in de Verenigde Staten. De onderneming experimenteerde al met eigen gemakswinkels en beschikt met Amazon Fresh over een bezorgdienst die in verschillende delen van de VS, alsmede in Londen en Berlijn actief is. Enkele maanden geleden werd al bekend dat Amazon had gekeken naar de mogelijke overname van Whole Foods.

John Mackey blijft aan als ceo

Amazon betaalt 42 dollar per aandeel voor de verkoper van vooral biologisch assortiment. Oprichter en topman John Mackey van Whole Foods blijft verantwoordelijk voor de supermarkten van Whole Foods Market. Het is met grote voorsprong de grootste overname in de geschiedenis van Amazon. Enkele jaren geleden nam het bedrijf al het in video games gespecialeerde Twitch Interactieve over voor 970 miljoen dollar in contanten.

Bod ligt stuk hoger dan beurskoers Whole Foods

Het overnamebod van Amazon ligt aanzienlijk hoger dan de beurskoers van Whole Foods, die iets boven de 33 dollar lag en is inclusief de schuldenlast van de alternatieve supermarktketen. Het is niet de eerste stap in de winkelstraat voor Amazon, dat eerder onder meer ook al enkele fysieke boekwinkels opende.

Omzet 15,7 miljard dollar

Whole Foods beschikt over ruim 430 vestigingen in de Verenigde Staten en is op bescheiden basis internationaal actief. De onderneming had in het in september 2016 afgesloten boekjaar een omzet van 15,7 miljard, al kampte het bedrijf wel met een autonome omzetdaling. De nettowinst kwam uit op 507 miljoen dollar, 3,2 procent van de omzet.

Whole Pay Check

Whole Foods Market is niet onomstreden in de Verenigde Staten. De keten wordt geprezen om zijn biologische assortiment en de inrichting van de winkels. Daarnaast geldt de keten als innovatief op het gebied van onder meer foodservice en maaltijdoplossingen. Het bedrijf heeft echter vanwege de hoge prijzen de bijnaam Whole Pay Check. Ook wordt het bedrijf ervan beschuldigd alleen vestigingen te openen in welvarende buurten.

365 by Whole Foods

Onder de naam 365 by Whole Foods bouwt het supermarktbedrijf aan een keten van gemakswinkels met een scherpere prijsstelling. De keten is genoemd naar het huismerk van de formule.

Reageer op dit artikel