nieuws

Metro-concern ziet winst flink afnemen

Buitenland 1595

Metro-concern ziet winst flink afnemen

DÜSSELDORF – De Duitse retailgigant Metro heeft voor het eerst gesplitste halfjaarcijfers naar buiten gebracht. Zowel de levensmiddelen- als de elektronicatak zagen de winstgevendheid flink teruglopen bij een licht stijgende omzet.

Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers. De levensmiddelenketens, waaronder ook de Nederlandse Makro-groothandels vallen, behaalden in het eerste halfjaar een winst van €233 miljoen. Dat was een jaar eerder nog €340 miljoen. De omzet bedroeg hier 18,6 miljard euro, ook dat betekent een lichte stijging. Binnen deze tak vallen behalve de groothandels van Makro en Metro ook de hypermarkten van de Real-formule.

Elektronica door in andere onderneming

De levensmiddelentak blijft straks achter binnen Metro als het bedrijf wordt opgesplitst. Hiervoor gaven de aandeelhouders eerder dit jaar al het groene licht. De andere grote activiteit binnen Metro, consumentenelektronica, wordt afgesplitst in het nieuwe bedrijf Ceconomy. Bekendste ketens binnen dit segment zijn Media Markt en Saturn.

Opsplitsing Metro al komende zomer

Net als de groothandels was ook het Ceconomy-deel van Metro minder winstgevend. De winst van elektronicaketen in de eerste helft van het boekjaar 2016/2017 kwam uit op €98 miljoen. Een jaar eerder werd nog een winst geboekt van €144 miljoen. De omzet steeg wel licht naar €12,2 miljard. De opsplitsing moet komende zomer worden afgerond.

Reageer op dit artikel