nieuws

Tesco groeit weer autonoom op de thuismarkt

Buitenland 727

Tesco groeit weer autonoom op de thuismarkt

LONDEN – De Britse supermarktketen Tesco heeft voor het eerst sinds 2010 een autonome omzetstijging geboekt op de thuismarkt. De marktleider zag de verkopen in 2016 met 0,9 procent toenemen.

Tesco stelt dat daarmee het reorganisatieplan voor het bedrijf voorloopt op schema. De onderneming toont zich verder bijzonder tevreden over het feit dat de winstgevenheid tot boven de 1 miljard pond is uitgekomen. De operationele winst, zonder bijzondere posten, steeg met bijna 30 procent tot 1,3 miljard pond in het boekjaar dat eind februari eindigt. De groepsomzet nam met 3,7 procent toe tot 55,9 miljard pond.

Internationaal groeit Tesco nog wel harder

Wanneer de effecten van wisselkoersen uit de cijfers worden gehaald blijft nog een plus van iets meer dan een procent over. Door de daling van de waarde van het Britse pond komt de internationale omzet voor meer geld in de boeken van Tesco terecht. Tesco is onder meer actief in Tsjechë, Hongarije, Polen, Slowakije, Thailand en Maleisië. Internationaal blijft het bedrijf autonoom harder groeien dan op de thuismarkt, 1,3 procent.

Geen plannen voor verdere internationale verkoop

Topman Dave Lewis maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat er geen plannen bestaan om de internationale winkels te verkopen. De afgelopen jaren vertrok Tesco uit verschillende landen, maar die operatie is voorbij. Onder analisten werd gespeculeerd over een verdere inkrimping van de buitenlandse activiteiten na de aangekondigde overname van gemakswinkelspecialist Booker op de thuismarkt. Tesco verkocht de winkels in Zuid-Korea en Turkije.

Operatie tegen oprukkende prijsvechters

Het bedrijf toonde zich buitengewoon verheugd over de prestaties op de thuismarkt. De afgelopen jaren kampte de onderneming met moeilijke marktomstandigheden, onder meer door de oprukkende prijsvechters. Onder leiding van Lewis werd de tegenaanval ingezet met een combinatie van prijsverlagingen en kostenbesparingen. Deze leveren nu al positief resultaat op zo blijkt uit de cijfers over het afgelopen boekjaar.

Boekhoudschandaal laat sporen achter

De onderneming kampt nog wel met de naweeën van het boekhoudschandaal van enkele jaren geleden. Tesco nam een voorziening ter waarde van 235 miljoen pond vanwege onder meer de boete die het bedrijf werd opgelegd. Daardoor daalde de winst voor belastingen van 202 naar 145 miljoen pond.

 

 

Reageer op dit artikel