nieuws

Omstreden slachthuis Tielt weer open

Buitenland 851

Omstreden slachthuis Tielt weer open

TIELT – Het omstreden varkensslachthuis in het Belgische Tielt gaat donderdag weer open. Het bedrijf moet wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen en garanderen dat het afgelopen is met de dierenmishandeling.

Topman Thomas De Roover van de Debra Group, waar de slachterij onder valt, stelt dat dat kan. Hij is erg opgelucht en blij met de tweede kans.

Filmpje van dierenrechtenactivisten

De Vlaamse minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) sloot het slachthuis twee weken geleden toen uit een filmpje van dierenrechtenactivisten was gebleken dat er ernstige misstanden plaatsvinden. Hij had het actieplan van het bedrijf tot nu toe niet goedgekeurd, maar gaat ‘onder strenge voorwaarden’ akkoord met de heropening. ‘Zodat het exportslachthuis zich in de toekomst kan bewijzen als een positief voorbeeld inzake dierenwelzijn.’

Beelden via een livestream

Wel begint donderdag in opdracht van de minister direct een uitgebreide en onafhankelijke doorlichting, waarbij alle procedures, noodplannen, productieprocessen en apparatuur onder de loep worden genomen. Ook komt er veel meer cameratoezicht. De beelden zijn te bekijken via een livestream. Het bedrijf belooft mishandeling door het personeel niet te tolereren en meer te gaan doen aan opleidingen van de medewerkers.

Procedure bij Raad van State

Weyts blijft de situatie op de voet volgen. ‘We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is.’ De Debra Group had een procedure bij de Raad van State aangespannen om de sluiting aan te vechten, maar die kan volgens De Roover de heropening niet meer terugdraaien. Hij hoopt klanten die zijn weggelopen terug te winnen.

Albert Heijn geen afnemer

Het slachthuis levert ook aan Nederlandse slagers, maar hoeveel en aan wie is niet duidelijk. Albert Heijn verkocht geen vlees, afkomstig van het slachthuis dat deze week zwaar onder vuur kwam te liggen. Delhaize was wel afnemer van het slachthuis in Tielt en de Belgische keten heeft de samenwerking met het varkensslachthuis stopgezet.

Reageer op dit artikel