nieuws

Spontane staking bij Delhaize-winkels

Buitenland 2090

Spontane staking bij Delhaize-winkels

BRUSSEL – In vijftien vestigingen van Delhaize is deze vrijdag een spontane staking uitgebroken. Personeel komt in protest tegen de werkdruk en het uitblijven van contractverbeteringen.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De staking begon in een aantal winkels in Brussel en breidde zich daarna snel uit naar een tiental andere vestigingen in Wallonië. Later gingen ook de deuren dicht van een Delhaize-winkel in in het Vlaamse Lokeren. Vakbondssecretarissen verwachten dat de acties  zich vandaag en morgen nog verder gaan uitbreiden.

Delhaize-personeel klaagt al langer

Werknemers van Delhaize hebben al geruime tijd klachten over een tekort aan personeel en arbeidsvoorwaarden die zijn verslechterd. Zo zouden vakkenvullers bijvoorbeeld regelmatig moeten bijspringen op bedieningsafdelingen als de bakkerij, schrijft De Standaard.

Een waaier van tijdelijke contracten

Vakbond BBTK hekelt de opeenstapeling  van ‘onzekere contracten’, zoals ze worden genoemd. ‘Liever dan haar personeel met een contract van onbepaalde duur tewerk te stellen, kiest de directie gretig voor een waaier van tijdelijke en studentencontracten, met een groot personeelsverloop en desorganisatie tot gevolg’, aldus BBTK-secretaris Jan De Weghe in de krant. Volgens De Weghe was de directie van Delhaize al weken op de hoogte van de onrust bij het personeel maar werd er niet kordaat ingegrepen. Bonden en directie zitten aankomende dinsdag opnieuw aan tafel.

Reageer op dit artikel