nieuws

Miljoenenboete Tesco voor boekhoudfraude

Buitenland 820

Miljoenenboete Tesco voor boekhoudfraude
Foto: Shutterstock

LONDEN – De Britse supermarktgigant Tesco betaalt een boete van 129 miljoen pond vanwege het boekhoudschandaal van enkele jaren geleden. Daarmee wordt verdere vervolging afgekocht.

Dat meldt het persbureau Reuters. De boete is de uitkomst van maanden van onderhandelingen tussen Tesco en de zogenoemde Serious Fraud Office. De rechtbank moet de overeenkomst op 10 april nog officieel bekrachtigen. Daarmee komt voorlopig een einde aan een jarenlang voortslepend schandaal rond Tesco.

Winstgevendheid flink naar beneden

De grootste Britse retailer werd in 2014 getroffen door het boekhoudschandaal, waardoor de winstgevendheid fors naar beneden moest worden bijgesteld. Dit leidde uiteindelijk tot grote wijzigingen in de top bij de onderneming. Ook werden verschillende dochterondernemingen verkocht om de schade door het schandaal te compenseren.

Herinneringen aan Ahold-schandaal

Het schandaal kwam bovenop de toch al aanhoudende problemen bij Tesco, dat kampt met de opmars van prijsvechters op de Britse markt. Het bedrijf is met afstand marktleider in het Verenigd Koninkrijk, maar leverde de laatste jaren wel aandeel in. Het boekhoudschandaal riep enige herinneringen op aan de gebeurtenissen bij Ahold rond US Foodservice aan het begin van deze eeuw.

Vervolging

Door het betalen van de boete koopt Tesco verdere vervolging af. Wel zijn verschillende managers van het bedrijf onderwerp (geweest) van vervolging.

Reageer op dit artikel