nieuws

Licht op groen voor opsplitsing van Metro

Buitenland 1379

Licht op groen voor opsplitsing van Metro
EPA

DÜSSELDORF – Aandeelhouders van de Duitse retailreus Metro hebben maandag het licht op groen gezet voor de opsplitsing van het concern. Het Nederlandse Makro komt samen met zusterketen Metro en de hypermarkten van Real in één deel van het bedrijf terecht.

Dat werd gisteren duidelijk tijdens de aandeelhoudersvergadering van Metro. Vooraf was eigenlijk al duidelijk dat er een akkoord zou komen voor de plannen om de onderneming op te splitsen. Metro is voor een belangrijk deel in handen van enkele Duitse families. Naast de foodtak, onder leiding van de huidige Metro-baas Olaf Koch, ontstaat er ook een elektronicatak met Mediamarkt en Saturn als bekendste namen.

Beste oplossing

Volgens Koch is de opsplitsing de beste oplossing voor het bedrijf aangezien de twee bedrijfstakken amper nog overeenkomsten vertonen in strategie en aanpak. Door Metro in twee stukken te hakken krijgen beide bedrijfstakken de kans om sneller te reageren op groeikansen. De opsplitsing moet al later dit jaar plaatsvinden. De Nederlander Pieter de Haas moet de baas worden van de elektronicatak.

99,95 procent aandeelhouders is voor

Uiteindelijk stemde 99,95 procent van de aandeelhouders voor de opsplitsing van het bedrijf, waar 75 procent de benodigde meerderheid was. In de praktijk voor Nederland betekent dit dat de banden tussen de Nederlandse dochterbedrijven van de onderneming uit Düsseldorf ook worden doorgeknipt.

Reageer op dit artikel