nieuws

Stabiele omzet Metro in feestdagenkwartaal

Buitenland 1213

Stabiele omzet Metro in feestdagenkwartaal
EPA

DÜSSELDORF – Het Duitse winkel – en groothandelsconcern Metro heeft de omzet in het belangrijke feestdagenkwartaal op peil weten te houden.

In een dinsdag gepubliceerd handelsbericht sprak het moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro wel van ‘uitdagende’ marktomstandigheden.

Omzet Metro bedroeg €17 miljard

De omzet in de maanden oktober tot en met december, het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar van Metro, kwam uit op €17 miljard. Dat is iets minder dan een jaar eerder, maar dat komt met name door de verkoop van een bedrijfsonderdeel in Vietnam. Ook hadden valutaschommelingen een licht drukkend effect op de omzetontwikkeling.

Scherpe concurrentie in Nederland

De groothandelstak zag de vergelijkbare verkopen met 0,7 procent toenemen, bij een totale omzet die stabiel bleef op €8 miljard. In Duitsland, Nederland en België kampte Makro evenwel met onder meer scherpe concurrentie, waardoor de opbrengsten daalden.

Metro ziet ruimte voor groei

In december liet het Duitse concern weten dat het komend jaar ruimte ziet voor een bescheiden groei van de omzet en winst, na een boekjaar waarin de verkopen nagenoeg stabiel bleven. Metro liet in oktober al weten dat de vergelijkbare omzet in het eind september afgesloten boekjaar min of meer gelijk was aan die van een jaar eerder. De totale opbrengsten kwamen uit op €58,4 miljard. Onder de streep bleef €599 miljoen over, ruim 10 procent minder dan in het voorgaande boekjaar. Afgezien van eenmalige posten is de winst juist iets toegenomen.

Opsplitsing ophanden

Metro maakte eerder in 2016 al bekend dat het zich gaat opsplitsen. De groothandels- en levensmiddelentak wordt losgekoppeld van de elektronicawinkels van Media-Saturn. Medio 2017 moet dat proces zijn afgerond. Het is de bedoeling dat daarmee de groeivooruitzichten voor beide ondernemingen verbeteren.

Reageer op dit artikel