nieuws

Dr. Oetker geeft ‘roofkunst’ terug aan erfgenaam

Buitenland 1212

Dr. Oetker geeft ‘roofkunst’ terug aan erfgenaam
Foto: Pixabay

BIELEFELD – De Amerikaanse erfgename van de Nederlandse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker, Marei von Saher, krijgt ‘roofkunst’ terug van het Duitse familebedrijf Dr. Oetker.

Het gaat om een schilderij van de hand van Antony van Dyck, een portret uit 1628 van Adriaen Moens. De Jood Goudstikker verongelukte in 1940 op de vlucht voor de nazi’s. Zijn toenmalige collectie kwam in Duitse handen. Rijksmaarschalk Hermann Göring verwierf een groot aantal kunstwerken voor 2 miljoen gulden, een fractie van de waarde. Na de oorlog werden veel van deze kunstwerken geveild. Oetker kocht het schilderij in 1956. Later werd aan deze werken de term roofkunst gekoppeld.

Niet de eerste keer dat Dr. Oetker kunst teruggeeft

Dergelijke transacties zijn niet geldig als ze onvrijwillig en door de oorlogsomstandigheden tot stand zijn gekomen. Marei von Saher strijdt al vele jaren om werken uit de collectie van haar schoonvader weer in handen te krijgen. Dr. Oetker besloot al eerder kunst terug te geven aan nabestaanden van mensen van wie door de nazi’s bezittingen zijn afgetroggeld. De onderneming laat de hele eigen kunstcollectie daarop navorsen.

Eerder deze maand al een schilderij van Hans Thoma

Dr. Oetker geeft een schilderij van schilder Hans Thoma terug aan de erfgenamen van de Joodse kunstverzamelaar Hedwig Ullmann. Rudolf-August Oetker kocht het schilderij weliswaar pas in 1954 op een openbare veiling, maar het doek was eerder gedwongen verkocht toen de familie Ullmann in 1938 vluchtte uit Duitsland.Dr. Oetker schakelde zelf een detective in om de achtergrond van de kunstcollectie te checken na het verschijnen van een zelfgefinancierde studie naar de geschiedenis van het bedrijf in het Derde Rijk.

Reageer op dit artikel