nieuws

Carrefour stopt met verkoop pangasius

Buitenland 2155

Carrefour stopt met verkoop pangasius

BRUSSEL – De Franse retailgigant Carrefour stopt in België met de verkoop van pangasius.

De vis wordt om milieuredenen volledig geschrapt uit het assortiment. Dit betekent dat zowel de verse als de diepvriesvariant van de vis uit de winkel verdwijnen. De voorraad die nu in de winkels ligt, wordt nog verkocht en daarna is er geen pangasius meer te krijgen bij Carrefour. Er is nog een voorraad diepvriesvis, maar verse pangasius is al niet meer te verkrijgen.

Vangst Pangasius slecht voor milieu

Carrefour stelt dat de kweek van pangasius zorgt voor een zware belasting van het milieu. Daarbij springt vooral de vervuiling van het water eruit. Pogingen om dit te lanceren via de introductie van duurzame soorten pangasius leverden onvoldoende resultaat op. Carrefour zegt dat het zijn klanten ‘smakelijke alternatieven’ aanbiedt. Die alternatieven zijn  baarsfilet, claressefilet en koolvis.

Nederlandse studie toont resistentie aan

In Nederland verkopen supermarkten de vissoort nog wel. Volgens een Nederlandse studie is een deel van de pangasius resistent tegen antibiotica, zelfs bij vissen met een ecologisch label. Ook komt bij de vissoort relatief veel besmetting met onder meer salmonella voor.

Reageer op dit artikel