nieuws

Metro voorspelt bescheiden omzetgroei

Buitenland 1188

Metro voorspelt bescheiden omzetgroei

DÜSSELDORF – Het Duitse winkel- en groothandelsconcern Metro ziet komend jaar ruimte voor een bescheiden groei van de omzet en winst, na een boekjaar waarin de verkopen nagenoeg stabiel bleven.

Dat maakte de eigenaar van onder meer Media Markt en Makro woensdag bekend. Metro liet in oktober al weten dat de vergelijkbare omzet in het eind september afgesloten boekjaar min of meer gelijk was aan die van een jaar eerder. De totale opbrengsten kwamen uit op 58,4 miljard euro. Onder de streep bleef 599 miljoen euro over, ruim 10 procent minder dan in het voorgaande boekjaar. Afgezien van eenmalige posten is de winst juist iets toegenomen.

Lichte vooruitgang voor Media-Saturn

Media-Saturn, het bedrijfsonderdeel waar de elektronicaketen Media Markt onder valt, boekte afgelopen jaar een lichte vooruitgang. Ondanks de nog altijd lastige economische omstandigheden wist het de omzet iets op te voeren tot 21,9 miljard euro. Dat was mede te danken aan een sterke groei van de onlineverkopen. Die gingen met 11 procent omhoog naar 2 miljard euro.

Daling bij de groothandelstak en supermarkten

De groothandelstak, waar Makro toe behoort, zag de omzet licht dalen tot een slordige 29 miljard euro. Dat kwam mede door nadelige wisselkoerseffecten. Bij de supermarkten van Real was ook sprake van een kleine daling van de omzet, tot 7,5 miljard euro.

Groeivooruitzichten moeten verbeteren

Metro maakte eerder dit jaar bekend dat het zich gaat opsplitsen. De groothandels- en levensmiddelentak wordt losgekoppeld van de elektronicawinkels van Media-Saturn. Medio 2017 moet dat proces zijn afgerond. Het is de bedoeling dat daarmee de groeivooruitzichten voor beide ondernemingen verbeteren. De prognose die Metro woensdag gaf is gebaseerd op de huidige situatie, aldus het bedrijf.

Reageer op dit artikel