nieuws

Duitse supermarktketen Kaiser’s ten onder

Buitenland 1985

Duitse supermarktketen Kaiser’s ten onder

BERLIJN – De Duitse supermarktketen Kaiser’s Tengelmann wordt ontmanteld en in losse delen verkocht. Pogingen om de keten als geheel te verkopen, zijn mislukt.

Omdat pogingen om de verlieslatende keten als geheel te verkopen de afgelopen weken op niets uitliepen, heeft de top van het bedrijf dit weekeinde besloten de 450 filialen per stuk te gaan verkopen.

Banen bij Kaiser’s op de tocht

Door dat besluit komen zo’n 8000 van de huidige 15.000 banen bij Kaiser’s op de tocht te staan. Lang niet alle filialen zullen namelijk in trek zijn bij investeerders, voorspelde topman Karl-Erivan Haub. Vooral de toekomst van de 105 supermarkten van het concern in deelstaat Noordrijn-Westfalen baart hem zorgen.

Kaiser’s al langer in zwaar weer

Kaiser’s Tengelmann verkeert al langer in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd beperkt.  De Duitse overheid, in de persoon van minister van Economische Zaken Siegmar Gabriël,  draaide dat besluit vervolgens terug uit vrees voor het verlies van veel banen.

ReWe naar rechter

Concurrent ReWe stapte daarop naar de rechter. Die stelde dat supermarktbedrijf weer in het gelijk. De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling afgelopen weken samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Die gesprekken liepen echter op niets uit.

Sinds 1881

De historie van Kaiser’s Tengelmann gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. In 1881 werd Kaiser’s Kaffee Geschäft AG opgericht in Viersen, terwijl het eerste filiaal van Tengelmann in 1893 in Düsseldorf werd geopend. In 1971 werd Kaiser’s overgenomen door het Tengelmann-concern.

Reageer op dit artikel