nieuws

Nieuwe M&S-baas snijdt in hoofdkantoor

Buitenland 1404

Nieuwe M&S-baas snijdt in hoofdkantoor
Marks & Spencer heeft de samenwerking met BP in Nederland gestopt. Dit is onderdeel van veel grotere verandering bij de Britse onderneming.

LONDEN – De nieuwe M&S-topman Steve Rowe begint zijn stempel te drukken op de onderneming. Dit weekeinde werd bekend dat hij vijfhonderd banen gaat schrappen op het hoofdkantoor.

Rowe is de opvolger van de Nederlander Marc Bolland, die tot vijf maanden geleden de scepter zwaaide bij M&S. Diens opvolger is echter al druk bezig de strategie van Bolland bij te stellen. Zo werd al kort na het aantreden van Rowe de aangekondigde flagshipstore in Amsterdam geschrapt en worden alle internationale activiteiten tegen het licht gehouden. De door Bolland geïnspireerde terugkeer naar het Europese vasteland zou niet het rendement opleveren dat vooraf was verwacht. Eerder al werd de proef met mini-supermarkten in Nederland gestopt. Wel is het bedrijf nog met een winkel in de Kalverstraat en een warenhuis in Den Haag actief in ons land.

Kledingdivisie M&S vraagt extra aandacht

Rowe was de baas van de succesvolle fooddivisie bij Marks & Spencer voordat hij de hoogste positie in het bedrijf verworf. Een belangrijke uitdaging is om de nog altijd matig presterende modetak van Marks & Spencer te verbeteren. Inmiddels heeft hij de eindverantwoordelijkheid voor de mode-afdeling volledig naar zich toegetrokken. Afgelopen maand verbrak Rowe ook de relatie met reclamebureau Rainey Kelly Campbell Roalfe/Y&R dat zestien jaar lang verantwoordelijk was voor de commercials van het bedrijf. Deze verantwoordelijkheid ligt nu bij Grey London. M&S besteedt jaarlijks 60 miljoen pond aan reclame.

Vijfhonderd banen weg op hoofdkantoorniveau

Inmiddels is duidelijk dat Rowe ook een flinke kostenbesparing wil doorvoeren om de stagnerende winstgevendheid van M&S een impuls te geven. Daarbij gaan op hoofdkantoorniveau zo’n vijfhonderd banen verdwijnen. Dat is ongeveer 15 procent van het totale personeelsbestand daar. Ongeveer de helft van de geschrapte functies wordt ingevuld door personeel dat van buiten is ingehuurd, het restant is daadwerkelijk in dienst bij M&S.

Reageer op dit artikel