nieuws

IJsland wil supermarktketen Iceland aanpakken

Buitenland 1064

IJsland wil supermarktketen Iceland aanpakken

REYKJAVIK – De IJslandse regering bekijkt of ze de Britse supermarktketen Iceland voor de rechter kan slepen in een poging iets aan de naam van het bedrijf te doen. Een lastig punt is dat het Britse concern al 46 jaar onder die naam bestaat.

IJsland kent een organisatie, Promote Iceland, die wil bewerkstelligen dat IJslandse firma’s de naam Iceland in de Europese Unie en Groot-Brittannië kunnen gebruiken. De organisatie, verbonden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, is bang dat Iceland Foods hierover gaat dwarsliggen.

Supermarkt zou zelf claims leggen op naam Iceland

De supermarkt is al in enkele gevallen in actie gekomen tegen IJslandse bedrijven die de naam Iceland gebruiken, beweert Reykjavik. Iceland Foods zegt daarentegen dat het zich niet kan voorstellen dat iemand het Britse bedrijf met het land IJsland verwart, meldt The Guardian.

Verkoper van diepvriesartikelen

De supermarktketen, gespecialiseerd in de verkoop van diepvriesartikelen, telt meer dan achthonderd winkels en heeft 23.000 werknemers. De keten werd in 1969 opgericht door Malcolm Walker en is al enkele keren van eigenaar veranderd. Daarbij was de keten zelfs enige tijd in handen van investeerders uit IJsland. Inmiddels heeft de oprichter van het bedrijf weer de controle. Het bedrijf heeft een marktaandeel van iets minder dan 2 procent.

Reageer op dit artikel