nieuws

Afperser eist miljoenen van Duitse Coop

Buitenland 1058

Afperser eist miljoenen van Duitse Coop

KIEL – De Duitse politie waarschuwt scholieren om extra alert te zijn bij de start van de nieuwe schoolweek. Aanleiding zijn bedreigingen van een afperser die miljoenen eist in bitcoins van de Duitse supermarktketen Coop.

De zaak begon vorige week toen een school in Kiel een e-mail ontving dat er vergiftigde levensmiddelen geplaatst waren op het schoolterrein. Na een zoektocht werden er inderdaad vergiftigde hartjes van marsepein aangetroffen. Het betrof een stof die volgens de politie tot gezondheidseffecten kan leiden, maar niet ernstig. Via een e-mail met als afzender ‘coopwillpay’ ontving het hoofdkantoor van de supermarktketen vervolgens de eis om te betalen. Op vrijdag zijn er nog drie scholen ontruimd vanwege dreigingen. Na controle konden de leerlingen echter weer terug naar school.

Klopjacht op de afperser

Volgens het regionale dagblad Kieler Nachrichten eisen de afpersers €3 miljoen van Coop. Volgens de supermarktketen is de door de afpersers voorgeschreven methode om dit geld via bitcoins te betalen echter technisch helemaal niet nodig. De politie is inmiddels een klopjacht gestart op de afpersers. Hoewel geprobeerd is via e-mail in contact te komen met de personen achter de afpersing is er sinds de eerste mail geen nieuw contact geweest.

Zaak doet denken aan Jumbo-afpersing

De zaak in Kiel doet enigszins denken aan de zaak rond de afpersing van Jumbo in Nederland vorig jaar. Ook daarbij eiste de dader een bedrag in bitcoins. Bij twee vestigingen van Jumbo werden explosieven geplaatst. Een van die explosieven ging daadwerkelijk af. Ook werd op een zaterdag een vestiging ontruimd vanwege een vermeende dreiging. Bovendien werd een brief met een explosieve stof naar een filiaal van jumbo in Zwolle gestuurd.

Acht jaar cel en €90.000 voor Jumbo

In deze zaak werd uiteindelijk op basis van speurwerk waarbij een kookwekker een belangrijke rol speelde een 51-jarige man gearresteerd. Hij werd begin juli veroordeeld tot acht jaar cel. De man moet ook een schadevergoeding van €90.000 aan Jumbo betalen. In de zaak volgt nog hoger beroep.

Reageer op dit artikel