nieuws

Lidl (D) levert als eerste gentechvrije melk

Buitenland 2284

Lidl (D) levert als eerste gentechvrije melk
De Lidl-melk voert voortaan het certificaat 'Ohne Gentechnik'

NECKARSULM – Lidl is de eerste Duitse supermarktketen die melk gaat leveren met het certificaat ‘Ohne Gentechnik’ dat garandeert dat de melk komt van koeien die geen genetisch gemodificeerd veevoer (GM-voer) krijgen.

De koeien die de melk leveren aan de discounter voor de private label melk van het merk Milbona, gaan vanaf vandaag aan het GM-vrije voer. De melk van het huismerk van de discounter mag daardoor het officiële logo ‘Ohne Gentechnik’ gaan voeren. Dat meldt dagblad de Frankfurter Algemeine. Vanaf september moeten ook de kaas en houdbare melk gegarandeerd GM-vrij zijn.

Melk niet duurder

Lidl zegt in een persbericht dat de melkveehouders, die op duurder gegarandeerd gentech-vrij voer moeten overstappen, meer geld krijgen per liter geleverde melk. Hoeveel meer, laat de keten in het midden. Het GM-vrij maken van de melk heeft volgens Lidl geen invloed op de prijs die de consument  betaalt, die blijft €0,46 per liter.

GM-vrije melk was niet te herkennen

Het kweken van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals mais en soja, is verboden in Duitsland. De producten mogen echter wel als veevoer worden geïmporteerd en gebruikt. Melk afkomstig van koeien die GM-voer krijgen was tot nu toe echter niet te herkennen. Dat hoeft niet te worden gemeld zoals dat wel moet bij producten die rechtsreeks van de genetisch gemanipuleerde grondstof worden gemaakt, zoals tofu die van GM-soja wordt gemaakt.

De Lidl-melk met 'Ohne Gentechnik'-label

De Lidl-melk met ‘Ohne Gentechnik’-label

Lidl haakt in op trend naar GM-vrij

Lidl volgt met het GM-vrij maken van de melk een trend. Andere ketens, zoals Rewe, Aldi en netto bieden ook GM-vrije producten aan, eieren en pluimveevlees zijn vaak al van het logo voorzien. In totaal mogen al ruim 4000 levensmiddelen het gecertificeerde logo ‘Ohne Gentechnik’ voeren.  Dat deelde ‘Lebensmittel ohne gentechnik’ mee, die in nopdracht van het ministerie van Landbouw de certificering voor zijn rekening neemt.

Reageer op dit artikel