nieuws

Overname Kaiser’s door Edeka onzeker

Buitenland 1210

Overname Kaiser’s door Edeka onzeker

BERLIJN – De overname van Kaiser’s-Tengelmann (KT) door Edeka staat op losse schroeven. Edeka heeft onderhandelingen met vakbond Verdi over baanbehoud, opgeschort.

Het is onzeker of de overname van Kaiser’s-Tengelmann (KT) door Edeka überhaupt nog wel doorgaat, meldt De Tagesspiegel. Een van de eisen aan de overname, dat er geen arbeidsplaatsen verloren zouden gaan, blijkt toch een struikelblok voor Edeka. De vakbond voor winkelpersoneel Verdi wil van geen wijken weten en doet geen water bij de wijn. Er mogen geen arbeidsplaatsen verloren gaan en ook de beloning van de circa 16.000 medewerkers moet intact blijven, eist de bond

Mededingingsautoriteiten waren tegen

De overname was sowieso al aan discussie onderhevig. De  mededingingsautoriteiten waren tegen, maar economieminister Sigmar Gabriel verleende tegen het advies in, toch toestemming .Die stelde daarbij echter als eis dat Edeka met vakbond Verdi afspraken zou maken over behoud van werkgelegenheid en medezeggenschap. Na meer dan drie maanden zijn die onderhandelingen vastgelopen. ‘We gaan alleen weer om tafel als Verdi bereid is hier toch over te praten’, staat in een interne publicatie van Edeka die gericht is aan de medewerkers.

Vakbond vreest voor baanverlies en lager loon

Edeka communiceert verder niet over de onderhandelingen. Maar volgens de vakbond wil het bedrijf KT na de overname in vier zelfstandig opererende bedrijven opdelen. ‘Dat kan voor de medewerkers baanverlies, lagere lonen of langere reistijden betekenen’, vreest de vakbond, die daarom stug vasthoudt aan de voorwaarden waaronder de minister toestemming voor de overname verleende.

Angst voor sluiting door aflopende huurcontracten

De vrees van Verdi voor banenverlies wordt aangewakkerd doordat de komende tijd veel huurcontracten van Kaisers Tengelmann aflopen. In regio’s waar veel overlap is tussen beide bedrijven, zoals Berlijn (10) en Noord-Rijn Westfalen (34) lopen 44 huurcontracten af. Verdi vraagt zich af of Edeka die vestigingen wel wil voortzetten. Zo niet, zou dat volgens de vakbond veel banen kosten. Die wil dus garanties van Edeka dat op zijn beurt die garanties niet wil geven.

Reageer op dit artikel