nieuws

Retailreus Metro wil zich gaan opsplitsen

Buitenland

Retailreus Metro wil zich gaan opsplitsen

DÜSSELDORF – De Duitse retailgigant Metro bekijkt de mogelijkheden om de onderneming op te splitsen. Daarbij zouden de zelfbedieningsgroothandels en supermarkten in één tak terechtkomen en de elektronicabedrijven in de andere tak.

Dat heeft de onderneming vanmorgen laten weten. De beurskoers van Metro schoot vanmorgen direct met zo’n 10 procent omhoog, waardoor Metro nu een marktwaarde heeft van zo’n 8,8 miljard euro. Metro is het moederbedrijf achter onder meer Metro, Makro, Real, Media Markt en Saturn. Volgens de onderneming is er nog geen definitieve beslissing genomen over de opsplitsing. Maar als hiertoe besloten wordt, zal dit halverwege 2017 doorgevoerd kunnen worden.

Drie ketens in Nederland
De afgelopen periode heeft Metro zich al ontdaan van een aantal takken. Zo werden de groothandelsbedrijven in Vietnam verkocht en werd afscheid genomen van de warenhuistak Kaufhof. Dit betekent dat de onderneming nu makkelijk kan worden opgesplitst in een food- en groothandelstak en een elektronicatak. De keten is met Makro, Media Markt en Saturn in Nederland vertegenwoordigd.

Aandelen bij families
De stap is waarschijnlijk bedoeld om de waarde van de onderneming een impuls te geven. Metro is beursgenoteerd, maar het grootste deel van de aandelen zit bij een aantal families. Vooral bij de leden van de familie Haniel bestaat al langere tijd onvrede over de waarde van het belang in Metro. Binnen die families zijn de machtsverhoudingen bovendien enkele jaren geleden veranderd. De afstammelingen van Franz Haniel en de familie Schmidt-Ruthenbeck beschikken samen over 50,01 procent van de aandelen. Mede-oprichter Otto Beisheim heeft nog 13 procent van de aandelen.

Onenigheid over koers elektronicaketens
Daarnaast speelt er al langer een conflict over de te volgen koers tussen de directie van Metro en een van de oprichters van de Media Markt- en Saturn-keten, Erich Kellerhals, die bij de overname een vetorecht op grote strategische beslissingen heeft bedongen. De onenigheid over de te volgen koers wordt in Duitsland redelijk publiekelijk uitgevochten. Toch komt de mededeling van vanmorgen als een verrassing. In december vorig jaar liet de onderneming nog weten juist klaar te zijn voor nieuwe overnames.

Reageer op dit artikel