nieuws

Lidl-zus gaat samen inkopen met Superunie

Buitenland

Lidl-zus gaat samen inkopen met Superunie
Koos Groenewold

PFÄFFIKON – Hypermarktketen Kaufland, zusterketen van Lidl, brengt de inkoopactiviteiten voor zijn Oost-Europese vestigingen onder bij inkooporganisatie EMD.

Het Nederlandse Superunie is ook een van de leden van EMD, dat vorige maand ook al uitbreidde met het Britse Asda. Door die beslissingen vertegenwoordigt EMD nu een inkoopvolume van €178 miljard. Het gaat bij de aansluiting bij het inkoopverbond. om de inkoop voor de winkels van Kaufland in Tsjechië, Slowakije, Polen, Kroatië, Roemenië en Bulgarije.

Vergroten omzetkansen toeleveranciers
In een toelichting op het besluit zegt Frank Hirnschal, lid van de raad van bestuur van Kaufland, dat niet alleen Kaufland zal profiteren van het besluit, maar ook de leveranciers in Oost-Europa. ‘Wij vergroten hun omzetkansen.’ Door het besluit van Kaufland versterkt EMD zijn positie als grootste Europese inkooporganisatie. Andere bekende leden van het verbond zijn voormalig Laurus-eigenaar Casino, Markant Deutschland, Unil Norges Gruppen en Superunie dus.

Nederlander betrokken bij EMD
De European Marketing Distribution werd al in 1989 opgericht. Via EMD ingekochte producten worden bij ruim 150.000 winkels verkocht. De leiding van EMD is in handen van de Spanjaard Jaime Rodriguez. Superunie-directeur Dick Rozen maakt deel uit van de Board of Directors. Managing director Philippe Gruyters van EMD is spreker op het Private Label Congres van Foodmagazine en EFMI.

Internationale discounter met grotere winkels
Kaufland is eigendom van de Schwarz Gruppe, die ook de eigenaar is van Lidl. De formule wordt in het Duits omschreven als grossflachdiskonter, oftewel discounter op groter oppervlak. De keten is behalve in Duitsland ook actief in Tsjechië, Polen, Kroatië, Bulgarije, Slowakije en Roemenië. Winkels zijn tussen de 2200 en 15.000 vierkante meter groot. De oervestiging van de formule werd in 1984 geopend in Neckarsulm, waar ook het hoofdkantoor van de Schwarz Gruppe gevestigd is.

De volledige lijst van sprekers op het congres >>>

Reageer op dit artikel