nieuws

VS: Topsupers goed voor waarde van huizen

Buitenland

VS: Topsupers goed voor waarde van huizen

LOS ANGELES – Huizen die binnen een mijl van een topsupermarkt van bijvoorbeeld Trader Joe’s of Whole Food Market zijn gevestigd zijn twee keer zo veel waard als het gemiddelde huis in de VS.

Dat staat in de nieuwe editie van het boek Zillow Talk: Rewriting the Rules of Real Estate van de Amerikaanse vastgoedexperts Spencer Rascoff en Stan Humphries. Zillow is een grote Amerikaanse makelaar. In het boek analyseren de auteurs tien jaar aan vastgoedgegevens. De belangrijkste conclusie uit de oorspronkelijke editie is dat de komst van een vestiging van Starbucks in de buurt voor een enorme waardestijging van huizen in de buurt zorgt, het zogenoemde Starbucks Effect.

Dubbele waarde
Voor een nieuwe editie van het boek hebben de auteurs ook gekeken naar het verband tussen de locatie van topsupermarkten en de waarde van huizen in de omgeving. Conclusie is dat tussen 1997 en 2014 de waarde van huizen die in de buurt van een Trader Joe’s of een Whole Food Market gevestigd zijn twee keer zo hoog is dan de mediane waarde van huizen in de rest van de Verenigde Staten.

Food deserts
De nieuwe editie van het boek verschijnt vandaag. Overigens zoeken Amerikaanse topketens over het algemeen zelf ook naar panden in de buurt van welvarende klanten. Vooral Whole Foods Market lag in het verleden onder vuur voor het negeren van armere buurten. De VS is berucht vanwege de aanwezigheid van zogenoemde food deserts. Dit zijn wijken en stadsdelen waar weinig tot geen reguliere supermarkten met gezond versassortiment aanwezig zijn en klanten veelal zijn aangewezen op buurtwinkels met veel ongezond assortiment.

Whole Paycheck
Trader Joe’s is een dochteronderneming van Aldi Nord, die in de VS beroemd is om zijn unieke assortiment. Whole Foods Market is een op duurzaamheid gerichte supermarktketen, die vanwege zijn hoge prijsniveau in de volksmond wel Whole Paycheck wordt genoemd.

Reageer op dit artikel