nieuws

Duitse supers verkopen beschimmelde agf

Buitenland

Duitse supers verkopen beschimmelde agf
Still uit het tv-programma van NDR

DOETINCHEM – Bij veel Duitse supermarkten is beschimmelde groente en fruit in de schappen te vinden, die wettelijk niet meer verkocht zou mogen worden.

Dat meldt het Duitse consumenten-tv-programma Markt in een uitzending. Markt nam een steekproef bij 17 filialen van supermarktketens Aldi, Edeka, Lidl en Rewe. Bij 15 winkels werden in het schap beschimmelde en bedorven groent en fruit aangetroffen. Het tv-programma trof  bedorven/beschimmelde paprika, komkommers, aubergines, mandarijnen, citroenen en salades aan.

Niet uitgeruimd
De bedorven en beschimmelde  groente lag in veel gevallen de hele dag in het schap zonder uitgeruimd te worden, ontdekte Markt. In veel supermarkten waren dezelfde bedorven groenten en fruit zelfs de volgende dag nog te koop. ‘De verkoop van zulke producten levert gezondheidsrisico’s voor de consument op’, zegt Armin Valet van consumentenorganisatie der Verbraucherzentrale Hamburg.

Supers tonen berouw
De vier supermarkten betuigen in een reactie allen spijt. Ook zeggen ze toe beter te gaan controleren op producten die niet aan hun kwaliteitseisen voldoen. Edeka noemt de resultaten ‘onverklaarbaar’ en zegt de dagelijkse controle te intensiveren. Lidl zegt dat het ondanks intensive controles af en toe voor kan komen dat er bedorven waar onontdekt maar dat het de medewerkers er op zal wijzen intensiever te controleren. Aldi en Rewe geven een soortgelijke reactie.

Omruilen
Het tv-programma adviseert klanten als ze een beschimmeld product aantreffen direct te reclameren. Als de klant pas thuis tot de ontdekking komt dat een product niet in orde is zou deze terug moeten gaan naar de winkel en om vervanging moeten vragen. Als de supermarkt hier niet op ingaat, is het advies met de voedsel en warenautoriteit (Lebensmittelüberwachungs- und Verbraucherschutzamt ) contact op te nemen in de plaats waar het product gekocht is.

Reageer op dit artikel