nieuws

Spar Oostenrijk stopt met halalvlees

Buitenland

Spar Oostenrijk stopt met halalvlees

WENEN – Spar is in Oostenrijk gestopt met de verkoop van halalvlees na verhitte en islamofobe reacties op sociale media.

Spar voelde zich genoodzaakt de verkoop van halal-vlees te stoppen, verklaart het bedrijf. ‘Op basis van ongegronde beschuldigingen en een verhitte discussie op Facebook stoppen we in Wenen met de test waarin we halal-vlees verkopen, meldt Spar op Facebook en zijn website. ‘We zijn geschokt over de toon die in deze discussie wordt gebruikt en trekken daaruit onze consequenties.’  De discussie kwam op gang nadat Spar bij wijze van test in 20 Weense filialen startte met de verkoop van  een beperkt assortiment halal-vleeswaren.

Harde commentaren
De commentaren op Facebook waren hard en soms islamofoob van toon. Ze waren gericht tegen moslims, immigratie en multiculturalisme in het algemeen. Ook werd de wijze van slachten bekritiseerd. Die zou niet diervriendelijk zijn. Volgens Spar gelden daar echter dezelfde richtlijnen voor als voor alle in Oostenrijk geslachte dieren. ‘Het slachten van de dieren gebeurt verdoofd en volgens alle richtlijnen die Oostenrijk stelt. Het enige verschil is dat er tijdens de slacht een gebed wordt uitgesproken’, aldus de keten op haar website.

Reacties
Nadat Spar onder de reacties knakte, en het halal-assortiment terugtrok, kreeg het positieve en negatieve kritiek te verduren. Op Twitter en Facebook wordt de stap zowel toegejuicht als zwaar bekritiseert.  Op de Facebookpagina van Spar is een actie gestart met de kreet halal zurück ins regal, ofwel halal terug in het schap.

Reageer op dit artikel