nieuws

Formule 1 maakt supermarktkoeling zuiniger

Buitenland

Formule 1 maakt supermarktkoeling zuiniger
De speciale strips die er voor zorgen dat koude lucht niet uit de koeling wegstroomt. (Foto: Aerofoil Energy)

LONDEN – Koelingen en vriezers in supermarkten worden een stuk zuiniger met een speciale techniek die door het Formule 1-team van Williams is ontwikkeld.

Dat meldt The Financial Times.  De ingenieurs van het Formule 1-team hebben samen met het bedrijf Aerofoil Energy speciale opklikbare strips ontwikkeld die, net zoals spoilers op een racewagen, de lucht geleiden. De strips, aerofoils genaamd, zorgen ervoor dat koude lucht in vriezer of koeling blijft. Volgens Williams kunnen supermarkten zo 10 tot 32 procent op hun energierekening besparen.

Test Sainsbury’s
Supermarktketen Sainsbury’s test de strips al  sinds juni in enkele filialen en breidt deze test verder uit voordat ze definitief over alle vestigingen worden uitgerold. Volgens Paul Mc Andrew, directeur van Aerofoil Energy, willen 8 van de top 10 van Britse supermarktketens de strips gaan gebruiken. Ze komen medio januari op de markt.

Reageer op dit artikel