nieuws

Nederlander schrapt 2000 banen bij Carlsberg

Buitenland

Nederlander schrapt 2000 banen bij Carlsberg

KOPENHAGEN – De nieuwe Nederlandse topman van Carlsberg, Cees ’t Hart, schrapt 2000 banen bij de Deense brouwer.

‘t Hart, sinds juni in dienst, haalt de bezem door de organisatie om de winstgevendheid te vergroten. De brouwer kampt met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. ‘Onderkennend dat de winstontwikkeling de afgelopen jaren te wensen overliet, zetten we stappen om Carlsberg voor te bereiden op de toekomst’’, zei de Nederlander, die in juni overkwam van zuivelgigant FrieslandCampina.

Kostenreductie €1,3 miljard
De ingrepen leiden tot een reductie van 2000 kantoorbanen, ofwel 15 procent van de functies die niet direct te maken hebben met de bierproductie.Het reorganisatieprogramma, dat de naam ‘Funding the Journey’ heeft gekregen, leidt in de periode 2015 tot en met 2017 tot 10 miljard Deense kroon (ruim €1,3 miljard) aan kosten. Daarvan wordt nog dit jaar 8,5 miljard kroon in de boekhouding verwerkt. De ingrepen moeten vanaf 2018 leiden tot een besparing van 1,5 à 2 miljard kroon per jaar.

Lastig in Rusland en China
Het Deense bedrijf heeft het al jaren lastig in Rusland, waar de markt de komende jaren niet zal aantrekken. Carlsberg schrijft daarom af op de waarde van zijn merken, evenals in China waar eerdere ingrepen niet tot het beoogde rendement hebben geleid. Door de afboeking resteerde over het derde kwartaal een nettoverlies van 4,5 miljard kroon, tegen een winst van 2,1 miljard kroon een jaar eerder. De omzet steeg licht, van 18,1 miljard tot 18,3 miljard kroon.

Reageer op dit artikel