nieuws

Protest Albert tegen protectionisme

Buitenland

Protest Albert tegen protectionisme

PRAAG – De Ahold-formule Albert protesteert in Brussel tegen het groeiende protectionisme in Tsjechië.

Dat zegt topman Jesper Lauridsen (49) van de supermarktketen in een interview met het Financieele Dagblad. Aanleiding is de zogeheten significant marketpower-wet die wordt herzien. ‘De voorgestelde wetgeving zou betekenen dat Ahold of Kaufland niet meer op prijs mogen onderhandelen met Tsjechische leveranciers. Doen we dat toch, dan riskeren we een boete van 10 procent van de omzet’, zegt Lauridsen.

Strijdig
Doel van de Tsjechische overheid is daarmee lokale leveranciers te beschermen tegen de macht van grote internationale bedrijven. Lauridsen: ‘Wij vinden dat strijdig met de regels voor vrijhandel. Daar komt nog bij dat het tegenovergestelde wordt bereikt. Wij worden dan min of meer gedwongen buiten Tsjechië in te kopen.’

Europese Commissie
Volgens Lauridsen is er inmiddels geklaagd in Brussel. ‘We hebben dit samen met brancheorganisatie Eurocommerce aangekaart bij de Europese Commissie. Dat leidt ook tot verbeteringen. Wij zijn niet de enige die vindt dat deze wet de vrije handel belemmert.’

Reageer op dit artikel