nieuws

Starbucks-baas als president van VS?

Buitenland

Starbucks-baas als president van VS?

SEATTLE – Speculatie groeit in de Verenigde Staten dat Starbucks-oprichter Howard Schultz zich gaat mengen in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Hij zou zich mogelijk opwerpen als kandidaat in de strijd om de nominatie voor de democratische partij.

Volgens een column in de New York Times dringen invloedrijke vrienden er bij Schulz op aan om zich in de strijd te mengen. Hilary Clinton is de voornaamste kandidaat aan democratische kant, met de zeer progressieve Bernie Sanders als uitdager. Ook vice-president Joe Biden heeft ambities. Volgens veel deskundigen is er echter in de race ruimte voor iemand van buiten de politiek en Schultz zou goed in dat profiel passen.

Geen oplossing
De 62-jarige Schultz ontkende in februari in een interview met het weekblad Time nog dat hij ambities had voor het presidentschap in 2016. ‘Ik denk niet dat dat een oplossing is. Ik denk niet dat dat goed gaat eindigen’, liet hij toen optekenen. Hij gaf in hetzelfde gesprek voorzichtige ondersteuning voor Hilary Clinton.

Waarheid met hoofdletter W
Schultz bemoeit zich al wel veel met de Amerikaanse politiek. Zo verzamelde hij via Starbucks in 2013 twee miljoen handtekeningen om de grote partijen te vragen een compromis te sluiten rond de begroting. In zijn boek For Love of Country schrijft hij bovendien dat hij vindt dat overheid en politici te weinig leiderschap tonen. ‘Het land smacht naar leiderschap en waarheid met een hoofdletter W’, zei hij later in een toelichting.

Achterstand op Bush
Hoewel Hilary Clinton met afstand de favoriet is bij de democraten, zijn er ook veel partijbazen die twijfelen over haar geschiktheid. Vooral bij neutrale kiezers in staten die regelmatig wisselen tussen democratisch en republikeins doet zij het de laatste maanden minder in peilingen. Ze staat nu achter ten opzichte van Jeb Bush, een van de mogelijke kandidaten aan republikeinse kant.

Reageer op dit artikel