nieuws

Honderden banen op de tocht bij Carlsberg

Buitenland

Honderden banen op de tocht bij Carlsberg

KOPENHAGEN – Bierbrouwer Carlsberg gaat honderden banen schrappen om de terugval in de bierverkopen in met name Oost-Europa het hoofd te bieden.

Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op gezag van bronnen bij de Deense concurrent van Heineken, die sinds kort geleid wordt door de Nederlander Cees ’t Hart.

Brouwerijen
De maatregelen treffen naar verluidt vooral brouwerijen in Rusland, West-Europa en Azië. In mei kondigde Carlsberg al aan dat op het hoofdkantoor in Kopenhagen 180 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Een woordvoerder van het bierconcern erkende dat gewerkt wordt aan extra kostenbesparingen, maar wilde nog niet ingaan op details.

Halfjaarcijfers
Uit de vorige week gepubliceerde halfjaarcijfers bleek dat Carlsberg, dat ook merken voert als Tuborg, Kronenbourg en Grimbergen, kampt met een tegenvallende bierverkoop. Ook laten de positieve effecten van een eerder besparingsprogramma op zich wachten. Het bedrijf liet weten voor heel 2015 een daling van de winst te verwachten, waar het eerder op een stijging rekende.

Bierbrouwers kampen al langer met dalende verkopen in Europa. Vooral in Rusland maken zij zware tijden door, mede door westerse handelssancties en de economische malaise die daaruit voortvloeit. Carlsberg is de grootste speler op de Russische biermarkt, en haalt er een betrekkelijk groot deel van zijn omzet en winst vandaan.

Reageer op dit artikel