nieuws

Alidis wordt grootste inkoopgroep Europa

Buitenland

Alidis wordt grootste inkoopgroep Europa

HALLE – De leden van de internationale inkoopgroep Core treden toe tot de inkoopalliantie Alidis. Daarmee ontstaat het grootste inkoopblok van Europa met een jaaromzet van €140 miljard in 23.000 winkels.

De leden van CORE zijn het Belgische Colruyt, het Zwitserse Coop en het Italiaanse Conad. Bij Alidis (Alliance Internationale de Distributeurs) zijn het Duitse Edeka, het Spaanse Eroski en het Franse Groupement des Mousquetaires (Intermarché) aangesloten. De transactie moet nog door verschillende kartelwaakhonden worden goedgekeurd. De aangesloten leden zijn actief in acht Europese landen, maar niet in Nederland.

Grote voordelen
De nieuwe samenwerking is door Colruyt bekendgemaakt in een persbericht. Bestuurder Frans Colruyt verwacht dat zijn bedrijf grote voordelen gaat halen uit de samenwerking. ‘Ik denk aan meer innovatie en variatie in het productaanbod en aan een nog betere verhouding prijs/kwaliteit, zowel voor onze huismerken als voor de internationale merken.’

Verder samenwerken
Het voordeel strekt zich volgens Colruyt echter verder uit dan alleen inkoop. ‘Door kennis en ervaring uit te wisselen, kunnen er synergieën ontstaan bij het werken rond en in domeinen zoals technologie, duurzaamheid, kwaliteit en winkelconcepten. Samen kunnen we ook beter inspelen op de snelle evoluties die de retailsector vandaag onder druk zetten. En de productiefaciliteiten van de verschillende partners kunnen er op termijn enkele afzetmogelijkheden bij krijgen’, aldus Frans Colruyt.

Reeks verschuivingen
Het samengaan van Core en Alidis is de volgende in een reeks verschuivingen in het internationale inkooplandschap. Zo werd in juni bekend dat de Duitse Rewe Group samen gaat inkopen met het Franse E. Leclerc. In 2014 werd al bekend dat het Duitse Metro en de Franse hypermarktgigant Auchan gezamenlijk gaan inkopen. Core ontstond in 2013 toen E. Leclerc uit het oude inkoopverband Coopernic werd gegooid. De overgebleven leden gingen verder als Core.

Reageer op dit artikel