nieuws

Spar werkt aan duurzame supermarkt

Buitenland

Spar werkt aan duurzame supermarkt

TAUFKIRCHEN AN DER PRAM – Studenten ontwikkelen voor Spar in Oostenrijk een innovatief concept voor een duurzame supermarkt. Deze moet gaan dienen als prototype voor toekomstige Spar-winkels

Studenten van de Salzburg University of Applied Sciences bouwen deze supermarkt van de toekomst in het Taufkirchen an der Pram, ten noorden van Salzburg, zo meldt Duurzaamgebouwd. Het doel is dat dit prototype duurzaam en hulpbronnen-efficiënt wordt. De studenten kiezen onder meer de duurzame bouwmaterialen en berekenen de energieprestaties eisen van het gebouw. Spar stelt bouwgrond, planningen en expertise beschikbaar.

Energiebesparing
De studenten focussen op de thema’s verlichting, verwarming en koeling, ventilatie en elektrisch vervoer. Daarnaast werken ze aan verschillende technologieën. Jaarlijks bouwt Spar Oostenrijk zo’n honderd supermarkten nieuw of renoveert ze. Daarbij worden veel technologieën gebruikt die al uitgebreid zijn getest, zoals moderne koudetechniek met warmteterugwinning, ledverlichting en milieubewuste architectuur in passiefhuis-standaard. Hiermee besparen de filialen 50 procent van het energieverbruik. Bij sommige winkels leveren zonne- en waterinstallaties tot 100 procent van de energiebehoefte.

Duurzame en uitvoerbare projecten
‘Wij zoeken voortdurend nieuwe technologieën om onze supermarkten te verbeteren’, vertelt Gerald Geiger, hoofd Bouw, Energie en Technologie bij Spar. ‘Deze samenwerking is een succes. Veel projecten zijn interessant, duurzaam en uitvoerbaar.’ Thomas Reitner, hoofd van de opleiding vult aan: ‘We zijn trots dat we dit project met Spar kunnen implementeren. De leerlingen plannen en ontwikkelen van het gebouw onder reële omstandigheden – al tijdens hun opleiding. Dit zijn waardevolle ervaringen.’

Reageer op dit artikel