nieuws

Twee jaar cel in Egypte voor baas Sainsbury’s

Buitenland

Twee jaar cel in Egypte voor baas Sainsbury’s
EPA

LONDEN – Sainsbury’s -topman Mike Coupe strijdt in Egypte tegen een veroordeling wegens fraude die hem twee jaar cel opleverde. De zaak grijpt terug naar eind jaren negentig toen de Britse supermarktketen een poging deed de Egyptische markt te veroveren.

Coupe vloog afgelopen zondag naar Giza in Egypte in het gezelschap van andere topmanagers van Sainsbury’s en beveiligers om in beroep te gaan tegen de veroordeling die afgelopen september werd uitgesproken. Coupe werd toen automatisch veroordeeld omdat hij niet ter plekke verscheen om zich te verantwoorden.

Feitelijk failliet
In 1999 probeerde Sainsbury’s de Egyptische markt te veroveren door 80 procent van de aandelen in het lokale speler Egyptian Distribution Group (EDGE). Na achttien chaotische maanden trok Sainsbury’s zich terug en verkocht zijn aandelen met fors verlies terug aan de oprichter van Edge, Amr el-Nasharty. Sindsdien klaagt de Egyptische zakenman Sainsbury’s regelmatig aan, bijvoorbeeld omdat EDGE feitelijk failliet zou zijn geweest.

Cheques ontvreemden
Aan de andere kant stelt Sainsbury’s dat El-Nasharty de aandelen met ongedekte cheques heeft betaald. Die laatste stelt dat Coupe afgelopen juli in Egypte was om die cheques te ontvreemden. Volgens Sainsbury’s was Coupe toen echter gewoon in Londen aan het werk. De daarover aangespannen zaak leidde echter tot de veroordeling. Sainsbury’s zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de oorspronkelijke zittingsdatum en hoopt de eigen topman nu in hoger beroep vrijgesproken te krijgen.

 

Reageer op dit artikel