nieuws

Overname door Edeka definitief van de baan

Buitenland

Overname door Edeka definitief van de baan

De omstreden overname van 451 Kaiser’s-supermarkten van het Duitse familiebedrijf Tengelmann door Edeka is woensdag definitief afgeblazen, meldt het FD. Overname De Duitse mededingingsautoriteiten hebben zich tegen de geplande overname uitgesproken meldt de krant, die zich baseert op berichten in Duitse media. De overname leidt volgens het Bundeskartellambt tot een verslechtering van de concurrentie in […]

De omstreden overname van 451 Kaiser’s-supermarkten van het Duitse familiebedrijf Tengelmann door Edeka is woensdag definitief afgeblazen, meldt het FD.

Overname
De Duitse mededingingsautoriteiten hebben zich tegen de geplande overname uitgesproken meldt de krant, die zich baseert op berichten in Duitse media. De overname leidt volgens het Bundeskartellambt tot een verslechtering van de concurrentie in regio’s en steden. Daarbij noemen de autoriteiten met name de regio’s rond de steden Berlijn en München, delen van de deelstaat Beieren en de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijnland-Westfalen.

Kritiek
November vorig jaar kondigde Edeka aan de 451 supermarkten te willen overnemen. Dat zorgde voor eens storm van kritiek. Zowel de Duitse regering als de concurrentie wilde niets van de plannen weten. Concurrent Rewe dreigde meteen de overname met juridische middelen aan te zullen vechten.

Gevaren
Voorzitter Andreas Mundt van de Duitse toezichthouder wees woensdag op de gevaren van prijsverhogingen en minder keuze voor de Duitse consument. Ook zou de (onderhandelings)macht van de toeleveranciers ten opzichte van de grote supermarktketens verder verminderen. In Duitsland hebben de vier grote spelers (Edeka, Rewe, Aldi en Schwarz-Gruppe met Lidl en Kaufland) in de supermarktsector al een gezamenlijk belang van circa 85%.

Reageer op dit artikel