nieuws

Aldi-baas invloedrijkste foodman in UK

Buitenland

Aldi-baas invloedrijkste foodman in UK

LONDEN – Matthew Barnes, ceo Aldi UK, is door het Britse retailblad The Grocer verkozen tot de invloedrijkste persoonlijkheid in food in Groot-Brittannië.

Dat blijkt uit de zogeheten The Power List 100; people who shape the food & drink industry. In deze lijst staan de volgens The Grocer honderd meest vooraanstaande UK-foodies van het moment. Aldi heeft weliswaar een veel kleiner marktaandeel (4,8 procent) dan marktleider Tesco (29,1 procent), de discounter is onder leiding van Barnes een bepalende factor in het beleid van Tesco en andere traditionele Britse formules. ‘Kort samengevat, de meeste recente beslissingen van de vier grootste formules zijn het gevolg van de opkomst van Aldi’, zo schrijft The Grocer. Barnes stond in de vorige top 100 nog op nummer twaalf. Hij lost daarmee Unilever-ceo Paul Polman af die het nu moet doen met plaats drie.

Nachtmerries

Nummer twee op de lijst, Tesco-ceo Dave Lewis, heeft het volgens The Grocer zelfs buiten werktijd moeilijk met de invloed van Barnes. ‘Wanneer Dave Lewis in slaap dommelt, krijgt hij meteen nachtmerries over Aldi’, schrijft het blad. Ook de UK-baas van Lidl stijgt op de lijst. Ronny Gottschlich springt van positie 36 naar 6. Marc Bolland, de Nederlandse ceo van Marks & Spencer, maakt ook een sprongetje. Bolland gaat van 13 naar 11. Dat is volgens The Grocer mede het gevolg van zijn beslissingen binnen de food-afdelingen van M&S. ‘Zijn focus op onderscheidende en unieke foodproducten begint zijn vruchten af te werpen’, zo meldt The Grocer. Tv-kok Jamie Oliver staat na een afwezigheid van drie jaar weer een comeback. Hij is te vinden op positie 83.

Reageer op dit artikel