nieuws

Supermarktgarnaal product van slavenarbeid

Buitenland

Supermarktgarnaal product van slavenarbeid
Flickr/Creative Commons/ILO/ Thierry Falise

DOETINCHEM – Garnalen die worden verkocht door een aantal grote Europese, Britse en Amerikaanse supermarkten worden geproduceerd met het gebruik van slavenarbeid.

Dat schrijft BNR gebaseerd op onderzoek van de Engelse krant The Guardian. Voor de productie van het voer voor kweekgarnalen worden werknemers uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord, aldus de krant. De garnalen worden verkocht door grote ketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Ook Aldi verkoopt de zeevruchten, maar of ze in Nederland op de markt zijn is niet duidelijk.

Onderzoek

The Guardian deed een half jaar onderzoek naar de  visserijsector in Thailand. Daaruit blijkt dat voor de garnalen van de grootste kweker ter wereld, Charoen Pokphand (CP) Foods, voer wordt afgenomen bij handelaren die slaven op hun boten hebben werken.

Martelingen

De Britse krant baseert zich op interviews met vissers die wisten te ontsnappen. Ze vertellen over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken. De slaven werden geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige geweest te zijn van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.

Commerciële belangen

CP Foods, met een omzet van 33 miljard Britse pond, zegt te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar daar weinig aan te kunnen doen. Het bedrijf erkent in de krant dat commerciële belangen aan de problemen hebben bijgedragen en zegt om die reden te willen werken aan een oplossing.

Uitbannen

De betrokken supermarkten veroordelen de praktijken. Ze zeggen dat ze tot nu toe geen zicht hadden op de complete productieketen en er alles aan te zullen doen om slavenarbeid uit te bannen. De Thaise regering lijkt weinig haast te maken met het uitbannen van slavernij. Mensenrechtenactivisten denken dat de Thaise export van vis het zonder slavenarbeid niet zou redden.

Reageer op dit artikel