nieuws

Whole Foods motiveert met slaapfeestjes

Buitenland

Whole Foods motiveert met slaapfeestjes

NEW YORK – De Amerikaanse biologsiche supermarktketen Whole Foods organiseert in het kader van teambuilding ook slaapfeestjes voor het personeel.

Dat heeft de directie van het bedrijf tegenover de BBC laten weten, zo meldt de website Z24. Whole Foods begon in 1980 als een biologische supermarkt met negentien werknemers, maar heeft inmiddels 373 filialen in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, met 80.000 werknemers. De supermarkt is razend populair bij de Amerikaanse hogere middenklasse. Het bedrijf is al die jaren niet afgestapt van de hippie-achtige ideeën over management waarmee het in 1980 begon.

Medezeggenschap

Zo heeft Whole Foods niet één algemeen directeur, maar een tweekoppige leiding: oprichter John Mackey en Walter Robb. Door het hele bedrijf proberen zij een sfeer van medezeggenschap te creëren, zeggen ze tegen de BBC.

Zo krijgen krijgen nieuwe medewerkers een proeftijd, waarna hun teamleden in een geheime stemming mogen bepalen of de nieuweling blijft of niet. Filialen hebben veel zeggenschap over hun budget en personeel krijgt de ruimte om beslissingen te nemen.

Teambuilding
Goed voor de innovatie, zegt Mackey. Zo kwamen werknemers in één filiaal met het idee van een bar in de winkel, waar klanten wat kunnen eten en bier en wijn per glas kunnen bestellen. Inmiddels hebben honderd filialen zo’n bar.

Mackey gaat zelfs zo ver om slaapfeestjes te organiseren voor medewerkers. ‘Ik weet dat het gek klinkt, maar in hetzelfde huis slapen en dan samen ontbijt of avondeten maken is echt een teambuilding-ervaring.’  De zeven leden in de raad van bestuur verdienen allemaal even veel: 19 keer het gemiddelde loon van een fulltimemedewerker.

Dynamisch
Mackey geeft toe dat het systeem inefficiënt kan zijn als mensen het wiel opnieuw uitvinden, maar ‘je mensen zijn dynamischer en meer betrokken’, zegt hij. ‘Emotioneel verbonden’ leiderschap stelt werknemers in staat om op te bloeien, stelt Mackey. En dat lijkt het proberen waard: een recent onderzoek onder Amerikaanse werknemers wees uit dat 70 procent van de ondervraagden een hekel hadden aan hun werk of er helemaal niets bij voelden.

Omzet
Afgelopen jaar meldde Whole Foods de grootste omzet in zijn bestaan. De omzet nam toe met 12 procent tot $12,9 miljard en de inkomsten met 18 procent tot $551 miljoen. De afgelopen zeventien jaar staat het bedrijf in de ‘100 best companies to work for’ in de Verenigde Staten van Fortune Magazine.

Reageer op dit artikel