nieuws

Metro deelt geen kerstcadeaus uit

Buitenland

Metro deelt geen kerstcadeaus uit
EPA

DÜSSELDORF – De Duitse retailreus Metro verdeelt geen kerstcadeaus onder zijn aandeelhouders. Die hoeven voorlopig niet te rekenen op dividend nadat Metro in het rompjaar 2013 in de rode cijfers dook. Ook voor het lopende jaar 2013/14 toont topman Olaf Koch zich niet optimistisch.

De ontwikkeling van de verdienste blijft last hebben van de ‘nog altijd moeizame ontwikkelingen in de economie’, aldus Koch. Op de Duitse thuismarkt rinkelen de kassa’s, maar in de meeste andere marktgebieden houden klanten de hand op de knip. Metro is in Nederland actief met de zelfbedieningsgroothandels van Makro en de elektronicazaken van Media Markt en Saturn. In Duitsland is de onderneming ook eigenaar van hypermarktketen Real en warenhuisbedrijf Kaufhof.

Operatieve winst
De operatieve winst, ebit, voor bijzondere posten moet in het gebroken boekjaar 2013/14 uitkomen op duidelijk meer dan €1,7 miljard. In het kalenderjaar 2012 was dat nog dik €2 miljard. Beleggers op de beurs straften Metro vanmorgen af met een koersdaling van zo’n 4 procent. Metro wisselt van een boekjaar dat gelijk loopt met het kalenderjaar naar een gebroken boekjaar. De onderneming presenteert derhalve cijfers over een beperkt deel van het jaar, exclusief de belangrijke kerstomzet.

Faillissement Praktiker
De winst voor bijzondere posten kwam in het rompjaar uit op €728 miljoen, €22 miljoen meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De kosten van de herstructurering van de onderneming, alsmede de lasten die van doen hebben met het faillissement van de Duitse bouwmarktketen Praktiker drukken het resultaat onder de streep. Metro was huurbaas van veel vestigingen van Praktiker. Metro kwam daardoor uit op een verlies van €71 miljoen bij een licht gedaalde omzet van €46,3 miljard.

Reageer op dit artikel