nieuws

Personeel Tesco moet armbandjes dragen

Buitenland

Personeel Tesco moet armbandjes dragen

DUBLIN – Personeel in het distributiecentrum van supermarkt Tesco in het Ierse Dublin is verplicht armbandjes te dragen die bijhouden hoe hard ze werken. Bij te veel pauzes gaat hun productiescore omlaag.

De zogenaamde orderpickers in een distributiecentrum halen producten uit de schappen en zetten die klaar voor vervoer. Er is veel druk op dat personeel om het werk zo snel mogelijk te doen. In Nederland ontstond recent ophef over de werkdruk die er ligt op het personeel van distributiecentra van onder meer Albert Heijn en Jumbo.

Gameboys

In de distributiecentra van Tesco moeten de orderpickers armbandjes dragen die worden omschreven als ‘gameboys om de pols’, zo schrijft NRC. Het apparaat vertelt de werknemers waar ze moeten zijn en welke producten naar welke plek moeten worden vervoerd. Tegelijkertijd zit er een functie in het apparaat die de productiviteit van de werknemers meet.

Scores
Als de orderpikkers hun taak in de benodigde tijd doen die er voor de opdracht staat, behalen ze een score van 100 procent, doen ze het twee keer zo snel dan halen ze 200 procent en dat kan ze een bonus opleveren. Werknemers ontdekten dat hun scores drastisch naar beneden gingen als ze even naar de wc waren geweest of een korte pauze hadden genomen tussen opdrachten in. Volgens Tesco zou dat niet kunnen, want er was (los van de lunchpauze) een periode van 25 minuten in het systeem ingebouwd voor pauzes en toiletbezoek. Toch zegt een werknemer tegen The Independent dat zijn score naar 80 procent kon zijn gezakt na een pauze of bezoek aan het toilet.

Reageer op dit artikel