nieuws

Ierse ketens verwijderen ‘paardenburgers

Buitenland

Ierse ketens verwijderen ‘paardenburgers
123RF.com.

DUBLIN – Een aantal grote Ierse supermarktketens hebben biefburgers van de schappen gehaald nadat uit tests was gebleken dat er sporen van paardenvlees in aanwezig waren.

Dat melden verschillende Ierse media. Overheidsinstantie Food Safety Authority of Ireland testte in totaal 27 producten, waarvan er tien sporen van paardenvlees bevatten en liefst 23 dna van varkens. Één product van Tesco bestond voor liefst 29 procent uit paardenvlees. Tesco heeft de producten inmiddels uit de winkels gehaald. Ook Aldi en Lidl hebben een deel van hun aanbod in rundvleesburgers teruggehaald.

Geen gezondheidsrisico
Volgens de FSA is er geen sprake van een gezondheidsrisico, maar ook geen deugdelijke verklaring voor de aanwezigheid van sporen van andere vleessoorten in de burgers. De varkensvleessporen zijn mogelijk voor een deel te wijten aan het feit dat in dezelfde fabrieken ook varkensvlees wordt verwerkt. De organisatie stelt echter dat vooral mensen die vanwege religieuze redenen geen varkensvlees eten, door de supermarkten worden misleid.

Geen paardenvleescultuur
Ierse consumenten hebben ook geen cultuur van het eten van paardenvlees en zouden volgens de FSA onaangenaam verrast zijn door de aanwezigheid van het product. De instantie testte onder meer beefburgers, lasagna en verschillende types pies met rundvlees.

Reageer op dit artikel