nieuws

Spar schuldig bevonden aan misleiding

Buitenland

Spar schuldig bevonden aan misleiding
Wikipedia

SALZBURG – De Oostenrijkse tak van supermarktketen Spar is door een rechtbank in Salzburg schuldig bevonden aan misleiding, nadat werd ontdekt dat het Egyptische perziken als ‘vers geplukt in Oostenrijk’ verkocht.

Die tekst stond op de verpakking geschreven in grote letters, met een klein onderschrift van minder dan een millimeter groot, waarin stond ‘geïmporteerd uit Egypte’. Spar werd ook betrapt op het verkopen van paprika’s uit Spanje als ‘product uit Oostenrijk’.

Pamfletten

De producten werden te koop aangeboden in een speciale aanbieding in april vorig jaar, waarvoor de supermarktketen pamfletten had gemaakt met daarop perziken en een rood-witte Oostenrijkse vlag en de woorden ‘start van het seizoen, vers geplukt in Oostenrijk’. Daarnaast verkocht Spar in november vorig jaar groene paprika’s als Oostenrijks product. De consumentenorganisatie VKI diende een officiële klacht in over de aanbiedingen en beweerde dat de supermarkt een systematische overtreder was – een bewering die de rechtbank enigszins overdreven vond.

Onmogelijk

Een woordvoerder van Spar zei dat het voor consumenten duidelijk had moeten zijn dat de in april verkochte perziken onmogelijk uit Oostenrijk hadden kunnen zijn, omdat het nog niet het seizoen was – en dat het gebruik van de Oostenrijkse vlag gewoon een fout was tijdens het afdrukken. Maar de rechtbank wees deze verklaring af door te zeggen dat de slogan ‘vers geplukt in Oostenrijk’ alleen al genoeg was om de consument de verkeerde indruk te geven.

Niet akoord

Spar is in beroep gegaan tegen de aanklacht. Woordvoerster Nicole Berkmann liet weten dat het bedrijf niet akkoord gaat met de beschuldigingen van ‘frequent overtreder’ en zei dat de perzikenklacht verwees naar een printfout in de pamfletten, die in Neder-Oostenrijk werden verspreid. Bovendien werden de verkeerd gelabelde paprika’s slechts verkocht in één van de 1500 Sparwinkels in het land.

Bron: Tiroler Tageszeitung

Reageer op dit artikel