nieuws

Rechter spreekt muffin-man vrij

Buitenland

Rechter spreekt muffin-man vrij

GENT – Het Gentse hof van beroep heeft Steven de Geynst vrijgesproken van de diefstal van twee zakken muffins uit de afvalcontainer bij een GB-supermarkt. De Belg, bijgenaamd de muffin-man, werd eerder veroordeeld tot zes maanden cel.

De rechtbank stelt nu dat er geen 'bedrieglijke opzet' was om diefstal te plegen, omdat de manager van de supermarkt in het verleden wel toestemming had gegeven om producten uit de container te halen. De uitspraak werd met applaus onthaald door circa honderd sympathisanten, meldt knack.be. De zaak heeft in België geleid tot een felle discussie over voedselverspilling door supermarkten.

Gebeurtenis

De Geynst haalde op 22 maart 2010 twee zakken muffins uit de afvalcontainer van een GB-winkel in Rupelmonde. Hij werd hierop in de kraag gevat door het personeel van de supermarkt en vervolgens gedagvaard voor diefstal met geweld.

Celstraf

De rechtbank van Dendermonde veroordeelde de man vorig jaar tot zes maanden celstraf met uitstel. De verdediging had vrijspraak gevraagd, omdat het om weggegooide producten ging waarvan niemand nog eigenaar zou zijn. Bovendien wou De Geynst de muffins niet voor zichzelf houden, maar ze aan de voedselbank schenken.

Hoger beroep

Het hoger beroep diende dinsdag 3 januari. De uitspraak pakte alsnog gunstig voor de muffin-man uit.

Reageer op dit artikel